maanantai 6. tammikuuta 2014

Gluteeniton tumma reikäleipä


Gluteenittomassa leivonnassa leipien leivonta on oma taitolajinsa ja siinä on omat haasteensa. Makeaan leivontaan gluteenittomat jauhot tuovat usein miellyttävää kuohkeutta, mutta leipää valmistettaessa sitkon puute aiheuttaa ajoittain harmaita hiuksia.

Gluteenittomaan leivontaan on saatavissa myös erilaisia valmiita jauhoseoksia. Ostin taannoin kokeeksi Luminan gluteenitonta tummaa reikäleipäjauhoseosta. Pussissa on sivussa ohje, jonka mukaan vettä ja hiivaa seokseen lisäämällä saa maukasta reikäleipää. Itse muokkasin ohjetta hieman pidemmälle - kokeilu osoittautui hyvin toimivaksi :).

Leipätaikina:

1,5 dl vettä
1 dl maustamatonta jogurttia 
25 g hiivaa
1/2 pussia Lumina gluteenitonta tummaa reikäleipäjauhoseosta (n.190 g)
1 rkl fariinisokeria
1 rkl margariinia

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Mittaa vesi ja jogurtti kulhoon ja liota hiiva niiden joukkoon. Huomaa, että nesteen tulee olla kädenlämpöistä. Seoksesta saa sopivan lämpöistä sekoittamalla jääkaappikylmän jogurtin joukkoon lämmintä vettä. Sekoita joukkoon fariinisokeri.

Sulata margariini. Lisää jauhoja vähitellen hiiva-nesteseoksen joukkoon taikinaa samalla alustaen. Vaivaa taikinaa hyvin, noin 10 minuuttia. Lisää vaivaamisen loppuvaiheessa joukkoon vielä sula margariini.

Muotoile reikäleiviksi öljytyin käsin. Muista tehdä reikä keskelle.  Peitä leipä kelmulla ja anna nousta noin 45 minuuttia. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

Sipaise reikäleipäviipaleen päälle voita tai margariinia ja nauti kylmän maidon kera!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti