keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Hempeä ristiäiskakku tyttövauvalle



Pitkään jatkunut hiljaiselo päättyy vihdoinkin. Kevät on tuonut mukanaan monenlaisia muutoksia muun muassa uuden työn ja uuden perheenjäsenen pienen koiranpennun muodossa. Samalla leivonta on jäänyt hieman vähemmälle enkä ole ehtinyt tekemään päivityksiä tänne. Kuvia olen kuitenkin ottanut ja ohjeita tallentanut ja lisäilen niitä vähitellen.

Tämä ristiäiskakku lähti pienen sankarin juhliin viime viikonloppuna. Äidin toiveena oli vastaavantyylinen kakku, jonka olin tehnyt syksyllä pienelle tyttövauvalle (syksyn kakusta löydät tietoa täältä). Erityisenä toivomuksena oli, että kakun päällä olisi vaaleanpunaiset vauvantossut sekä valkoisia ja vaaleanpunaisia kukkia, ei vauvaa.

Vauvantossut, pieniä palikoita, nalle ja helistin

Tuoksuherneitä, kellokukkia ja erilaisia pienempiä kukkia

Kakussa oli vaaleaan sokerikakkupohjan täytteenä mangohilloa, vaniljarahkakermaa ja mangomoussea. Päällinen oli vaahtokarkkimassaa. Kakku oli laktoositon, eli valitsin vispikermaksi, rahkaksi, tuorejuustoksi ja margariiniksi laktoosittomia vaihtoehtoja.

Kakkupohja:

280 g kananmunaa (5 kpl)
195 g sokeria
145 g vehnäjauhoja
50 g perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Kakkupohjan ohjeessa ei ole kiinteitä raaka-ainemääriä, vaan määrät on suhteutettu kananmunien kokoon: kananmunien paino kerrotaan 0,7:llä, jolloin saadaan tarvittava jauhojen ja sokerien määrä. Voit siis tehdä kakun viidellä kananmunalla, vaikka niiden paino poikkeaisikin ohjeen kananmunien painosta, kunhan suhteutat muiden aineiden määrän kananmunien painoon :).

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leikkaa 22-24 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjalle pohjan kokoinen ympyrä ja reunoille hieman vuoan reunoja korkeammat kaistaleet. Sipaise vuokaan hieman öljyä pitämään leivinpaperi paikallaan.

Kananmunat ja sokeri vaahdotetaan niin kuohkeaksi vaahdoksi, ettei leivinjauhetta juuri välttämättä tarvitse. Keskenään sekoitetut  jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri lisätään vaahtoon siivilän läpi ja sekoitetaan varovasti vaahtoon. Kätevin tapa on tehdä sekoitus kertakäyttöhanskain suojatuin käsin.

Kaada taikina vuokaan ja paista noin 45 minuuttia, kunnes kakku tuntuu kokeillessa kypsältä eikä tikkuun tartu taikinaa. Kumoa kakkupohja heti uunista otettuasi ritilän päälle jäähtymään. Näin kosteus pääsee poistumaan alakautta eikä kakkupohja lässähdä. Irroita vuoka ja leivinpaperit pohjan hieman jäähdyttyä.

Mangohillo: 

1 tlk säilykemangoja
n.100 g hillosokeria
1,5 rkl lemoncurdia
1 tl vaniljasokeria

Ohjeen määrästä tulee käytettäväksi noin puolet. En kuitenkaan pitänyt mielekkäänä keittää pienempää satsia. Jos kuitenkin haluat tehdä pienemmän satsin, onnistuu se varmasti hyvin myös mikrossa.

Keitä mangot soseeksi. Lisää joukkoon hillosokeri samalla sekoittaen. Keitä 5-10 minuuttia. Siirrä kattila liedeltä jäähtymään. Purkita hillo puhtaaseen purkkiin.

Ota jäähtyneestä hillosta noin puolet ja sekoita sen joukkoon lemoncurd ja vaniljasokeri.

Mangomousse:

200 g mangotuorejuustoa
2 dl vispi- tai kuohukermaa
0,8 dl sokeria
0,5 tlk säilykemangoja 

Valuta säilykemangot ja kuivata niitä talouspaperin päällä. Voit käyttää myös tuoretta mangoa, joka on ihanan mehevää, jos kaupasta sitä suinkin löytyy. Soseuta mangot tehosekoittimella soseeksi. Ota mangopurkin liemi talteen kakun kostukkeeksi.

Laita kerma, tuorejuusto ja sokeri kulhoon ja vaahdota seosta niin kauan, että se selkeästi kiinteytyy. Varo laktoosittomia tuotteita käyttäessäsi, ettet sekoita liikaa. Kääntele lopuksi mangosose seoksen joukkoon.

Vaniljarahkakerma:

2 dl vispi- tai kuohukermaa
n. 150 g vaniljarahkaa
1 rkl sokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljarahka, sokeri ja vaniljakreemijauhe.

Voisokerikreemi:

180 g margariinia
360 g tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1,5 rkl vettä

Vaahdota margariini. Lisää joukkoon tomusokeri ja vaniljasokeri. Sekoita, kunnes kreemi on tasaista. Lisää lopuksi joukkoon vesi ja sekoita.

Kakun kokoaminen:

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Aseta alimmainen kerros reunakalvoilla tai kelmulla suojatun irtopohjavuoan sisälle. Kostuta pohjaa hieman mangojen liemellä. Sivele pohjalle ohut kerros hilloa ja levitä sen päälle vanijlarahkakerma. Nosta keskimmäinen osa pohjasta rahkakerman päälle. Kostuta pohjaa hieman ja sivele myös siihen kerros mangohilloa. Levitä mousse mangohillon päälle. Nosta kakkupohjan viimeinen kerros kanneksi. Jos sinulla on aikaa, anna kakun vetäytyä jääkaapissa rauhassa ennen voisokerikreemin leivttämistä, jolloin myös täytteet ehtivät jähmettyä paremmin.

Levitä ohut kerros voisokerikreemiä kakun päälle ja reunoille siten, että murut tasoittuvat pintaan. Nosta kakku jääkaappiin. Kun kreemipinta on hieman jähmettynyt (n.30 min), levitä pinnalle vielä lisää kreemiä siten, että kakku peittyy kunnolla ja eristettä on riittävästi massapinnan asettamiseksi.

Kaulitse n. 600 g vaahtokarkkimassaa tasaiseksi levyksi. Nosta levy kakun päälle. Siisti reunat. Koristele.

Itse tein alareunaan helminauhan reunan siistimiseksi. Koristekukiksi valmistin jo aiemmin viikolla tuoksuherneenkukkia, kellokukkia, ruusuja ja erilaisia pikkukukkia sekä lehtiä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti