torstai 12. joulukuuta 2013

Gluteenittomat taatelikuppikakut




Nämä kuppikakut on tehty aivan huippua taatelikakun ohjetta hieman muokaten ja pikeerillä kuorruttaen. Olen saanut alkuperäisen ohjeen aikoinaan eräältä työkaveriltani. 

Taatelikuppikakut:

1 pussi kivettömiä taateleita
3 dl vettä
2 dl sokeria
200 g voita
2 munaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2,75 dl gluteenittomia jauhoja (alkuperäisessä ohjeessa oli 3,5 dl vehnäjauhoja)

tomusokeria
sitruunamehua/vettä

Taatelit, vesi ja sokeri laitetaan kattilaan ja keitetään soseeksi. Soseeseen lisätään voi ja annetaan jäähtyä.Itse jäähdytin seosta hyvän aikaa ulkona, jonka jälkeen vatkasin seosta voimakkaasti monitoimikoneessa jonkin aikaa. Munat lisätään yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lopuksi taikinaan sekoitetaan joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Tässä vaiheessa riittää pelkkä sekoittaminen siten, että kuivat aineet sekoittuvat taikinaan. Enää ei siis pidä vatkata. Jos ohjeella haluaa tehdä taatelikakun, gluteenittomia jauhojakin on hyvä laittaa noin 3 desilitraa.

Taikina annostellaan muffinsivuokiin. Itse käytin pienten talojen ja sydänten mallisia silikonivuokia, joihin olin sipaissut kevyesti öljyä. Kuppikakkuja paistetaan noin 20 minuuttia 200-225 asteessa. 

Jäähtyneiden kuppikakkujen päälle valutetaan tai pursotetaan tomusokeri-sitruunamehuseosta. Tomusokerin joukkoon sekoitetaan sitruunamehua oman maun mukaan siten, että seos jää suht paksuksi. Sitruunamehun voi korvata myös vedellä. Silloin lopputulos on kuitenkin hyvin makea. Seoksen pieni sitruunainen kirpakkuus antaa ihanan vastapainon makealle taatelikakkutaikinalle. 

Kuppikakut koristellaan lopuksi sokerimassakoristein. Kuppikakkujen päälle, tomusokeriseoksen alle, voi myös sirottaa ohuen kerroksen tomusokeria koristeeksi.



2 kommenttia:

  1. Suuri kiitos vielä tätäkin kautta ohjeesta! Nämä kyllä muuttivat täysin mun käsitykseni gluteenittomista leivonnaisista. Olivat nimittäin oikein herkullisia ja kaikki meni kaupan myyjäisissä :) Ehdottomasti teen toistekin!

    VastaaPoista
  2. Hienoa kuulla, että sait täältä hyötyä gluteenittomaan leivontaan :). Meilläkin kyseiset herkut katosivat alta aikayksikön!

    VastaaPoista