sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Läksiäiskakut


Oheiset kakut valmistin työpaikalleni lähtiessäni kohti uusia haasteita. Vaaleampi kakku oli sienikakkupohjaan tehty, eksoottisemmilla hedelmillä ja ricottajuustotäytteellä täytetty kinuskimassakuorrutteinen kakku. Tummempi kakku oli suklaakakku, jonka sisällä oli vadelmagraniittiomenahilloa, mascarponetäytettä ja daimmurskaa ja päällä suklaaganachea. Viimeinen viikko oli hektinen enkä ehtinyt alkaa valmistaa vaahtokarkkimassakoristeita. Onkin hyvä välillä muistaa, kuinka ihania koristeita pelkillä tuoreilla hedelmillä ja marjoilla saakaan tehtyä. 

Vaalea toffeekakku


Huom. Kakun pinnalle tuleva kinuskimassa pitää valmistaa edellisenä päivänä.

Pohja: 

2,5 dl gluteenittomia jauhoja 
1,5 tl leivinjauhetta
4 munaa 
2 dl sokeria
1 dl kiehuvaa vettä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa leivinpaperista ja asettele vuoan pohjalle pohjan kokoinen ympyrä (halkaisija n. 24 cm). Laita reunoille noin kaksi kertaa vuoan reunojen korkuinen leivinpaperisuikale (n. 15 cm). Saat leivinpaperin pysymään paikallaan, kun sipaiset vuokaan hieman ruokaöljyä tai margariinia ennen leivinpaperin asettelua.

Sekoita kuivat aineet keskenään. 

Vaahdota munat ja sokeri. Huomioi, että tässä kakkupohjassa munat ja sokeri vaahtoutuvat voimakkaasti - kulhon, jossa niitä sekoitetaan, pitää olla riittävän iso! Kun aloitat vaahdottaa munia ja sokeria, laita vesi kiehumaan. Munasokerivaahtoon pitää jäädä nuolijalla tehty kuvio hetkeksi pintaan.

Lisää kiehuva vesi hyvin hyvin pienissä erissä (puoli teelusikkaa kerrallaan) munasokerivaahtoon jatkaen samalla sekoittamista täydellä teholla. Siivilöi lopuksi jauhoseos munasokerivaahtoon pienissä erissä varovasti nuolijalla käännellen.

Paista uunin alatasolla noin 30 min. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään.

Täyte:

200 g sitruunatuorejuustoa
250 g ricottatuorejuustoa
4 dl kuohukermaa
1,75 dl sokeria
2 tl sitruunan kuorta
2 tlk säilykemangoja 
1 tlk ananasmurskaa
mangohilloa/lemon curdia

Valuta säilykemangot. Voit käyttää myös tuoretta mangoa, joka on ihanan mehevää, jos kaupasta sitä suinkin löytyy. Soseuta puolet mangoista tehosekoittimella soseeksi. Pilko loput mangot pieniksi paloiksi kakun väliin laitettavaksi. Valuta anananasmurskat. Ota ananasmurskan liemi talteen kakun kostukkeeksi.

Pese sitruuna ja raasta siitä kuorta täytettä varten.

Laita kuohukerma, tuorejuustot, sokeri ja sitruunankuori kulhoon ja sekoita/vaahdota seosta niin kauan, että se selkeästi kiinteytyy. Kääntele lopuksi soseutettu mango seoksen joukkoon. Voit käyttää maustamattoman sitruunatuorejuuston tilalla myös esimerkiksi appelssiini- tai mangotuorejuustoa.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan täyttämistä varten. Jos kakku tulee tarjolle varsin pian, kostuta pohjia varovasti ananasmehulla. Itse vein kakun töihin täyttämistä seuraavana päivänä, enkä juurikaan kostuttanut kakkua, koska väliin laitettavista hedelmistä irtoaa kosteutta.

Sivele ensimmäiseen väliin kakkupohjalle mangohilloa tai esimerkiksi hieman lemon curdia. Levitä sitten kerros mangopaloja ja ananasmurskaa ja lopuksi puolet juustokermatäytteestä. Nosta päälle toinen kakkupohjapala ja täytä seuraava väli samalla tavalla. Nosta lopuksi päälle kakkupohjan päällimmäinen kerros. Nosta jääkaappiin vetäytymään. Mieluiten seuraavaan päivään, mutta vähintään voikreemin valmistamisen ajaksi.


Voikreemi:

125 g margariinia
270 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl vettä

Vaahdota pehmeä margariini kulhossa. Lisää joukkoon tomusokeri ja vaniljasokeri. Sekoita. Lisää lopuksi vesi ja sekoita tasaiseksi.

Levitä voikreemiä tasaisesti kakun pinnalle ja reunoilla. Tasaisimman pinnan saat, kun levität kreemiä ensin ihan ohuen kerroksen siten, että kakun pinta juuri ja juuri peittyy ja nostat sen jälkeen kakun jääkaappiin n. 20 minuutiksi. Kun kreemikerros on kovettunut, levitä loppu kreemi kakun päälle ja tasoita.

Kinuskimassa:

600 g toffe fudgeja
0,5 dl kuohukermaa

Pilko fudget kattilaan ja lisää joukkoon kerma. Keitä, kunnes fudget sulavat. Sulaminen nopeutuu, kun pilkot fudgeja lastalla vielä niiden sulauessa. Sekoita tasaiseksi, mutta älä jatka keittämistä.

Vuoraa keittolautanen leivinpaperilla ja kaada seos siihen. Siirrä seos jääkaappiin ja anna massan tekeytyä seuraavaan päivään. Nosta massa huoneenlämpöön n. 3 tuntia ennen käyttöä, jotta sen käsittely olisi helpompaa.

Kauli massa tomusokeroidulla alustalla ohueksi (kuten marsipaani, sokerimassa tms) ja nosta voikreemillä kuorrutetun kakun päälle.

Koristeet:

Mansikat
Litsit 
Kumkvatit
Tomusokeri
Itse tehdyt macaronsit 

Macaronsit (n.30 kpl):

150 g valkuaisia
0,5 dl hienoa sokeria
2,5 + 1,75 dl tomusokeria
2,5 dl mantelijauhetta
punaista pastaväriä

täytteeseen
120 g huoneenlämpöistä voita
2 dl tomusokeria
100 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl vadelmagranaattiomenahilloa

Vaahdota valkuaiset ja sokeri ensin pehmeäksi vaahdoksi. Jatka vaahdottamista hitaammalla teholla ja lisää joukkoon 2,5 dl siivilöityä tomusokeria muutamassa erässä. Vaahdon on oltava kiiltävää.

Sekoita mantelijauhe ja loppu tomusokeri keskenään ja sekoita ne käsin marenkivaahtoon. Värjää massa pastavärillä. Huom. sekoita seosta riittävästi, jottei taikina jää liian kiinteäksi. 

Pursota seoksesta tasaisia pyörylöitä leivinpaperille. Jätä n.3-4 cm pyörylöiden välille, jotta macaronseilla on tilaan hieman levitä. Kopauta peltiä. Anna macaronsien levätä vähintään 30 minuuttia ennen paistoa, jotta pinta kuivahtaa. Paista 140 asteessa n. 20 minuuttia. Macaronsit ovat valmiita, kun ne irtoavat leivinpaperista.

Vaahdota täytettä varten huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri keskenään. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja lopuksi siivilän läpi puserrettu hillo.

Täytä jäähtyneet macaronsit.

Kakun koristeeksi tekemäni macaronsit eivät onnistuneet ihanteellisesti. Taikina jäi liian kovaksi, minkä vuoksi macaronseihin jäi huippu eivätkä ne kunnolla levinneet. Lopulta ne näyttivät kuitenkin mielestäni ihan hauskoilta pikku koristeilta.



Suklaakakku


Kakkupohja:

1,4 dl  gluteenittomia jauhoja
1,5 dl perunajauhoja
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 tl vaniljasokeria
150 g leivontamargariinia tai voita
3,5 dl sokeria
3 munaa
2,5 dl kädenlämpöistä maitoa
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Leikkaa leivinpaperista ja asettele vuoan pohjalle pohjan kokoinen ympyrä (halkaisija n. 24 cm). Laita reunoille noin kaksi kertaa vuoan reunojen korkuinen leivinpaperisuikale (n. 15 cm). Saat leivinpaperin pysymään paikallaan, kun sipaiset vuokaan hieman ruokaöljyä tai margariinia ennen leivinpaperin asettelua.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen samalla voimakkaasti vatkaten. 

Käännä monitoimikoneen/vatkaimen tehot pienemmälle. Sekoita joukkoon ensin reilu puolet keskenään sekoitetuista kuivista aineista ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivista aineista ja maito.
Kaada taikina vuokaan. Paista kakkupohjaa uunissa 60-70 minuuttia. Anna kakkupohjan jäähtyä ennen sen irroittamista vuoasta.

Täyte:

4 dl flora-vispiä
250 g mascarponjuustoa
0,5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl vadelmagranaattiomenahilloa ja 3 dl vadelmia
2 Daim-patukkaa
200 g vadelmamarmeladia

Jos vadelmat ovat pakasteesta, ota ne sulamaan hyvissä ajoin ja valuta ylimääräinen neste pois. Vispaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon mascarpone ja tomusokeri. Rouhi daimit ja sekoita mascarponevaahdon joukkoon. 

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta pohjaa maidolla tai pakastevadelmista saamallasi mehulla. Jos tarjoat kakkua vasta seuraavana päivänä, kostuta maltillisesti. Vadelmista irtoaa nestettä. Levitä kakkupohjalle vadelmagranaattiomenahilloa ja puolet vadelmista sekä puolet mascarpone täytteestä. Nosta kakkupohjan keskimmäinen osa täytteen päälle ja täytä toinen kerros vastaavasti. Nosta lopuksi kakkupohjan päällimmäinen kerros toisen täytekerroksen päälle. Nosta kakku jääkaappiin vetäytymään, mielellään seuraavaan päivään.

Painele vadelmamarmeladi siivilän lävitse, jotta saat siitä tasaista (eli siemenet pois). Levitä marmeladia ohut kerros kakun pinnalle ja reunoille. 

Suklaaganache:

280 g tummaa suklaata
2 dl kuohukermaa

Sulata paloiteltu suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Mittaa kerma kattilaan ja lämmitä se kuumaksi, kuitenkin siten, ettei se pääse kiehumaan. Siirrä kermakattila sivuun liedeltä ja kaada sulatettu suklaa sen joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Voit tarvittaessa siirtää kattilan hetkeksi takaisin lämpimälle levylle sekoituksen helpottamiseksi.

Jäähdytä ganachea hetki samalla sekoittaen. Ota kakku jääkaapista. Kaada ganache sen päälle. Vadelmamarmeladi toimii tarttumapintana.

Koristeet:

Mansikat
Kumkvatit
Karhunvatukat
Viikunat
Itse tehdyt macaronsit (ks. ohje edeltä)



1 kommentti:

  1. Njamskiss miten herkulliselta nämä täytteet kuulostavat!!! Ja kauniit ovat kakut koristeineen!!! Ja tuota kinuskimassaa täytyy kans kokeilla... Miten uskallan tutkia sun blogia lisää? Täältä tuntuu löytyvän kaikkea ihanaa :P

    VastaaPoista