Piirakan pohjaan lainasin gluteenitonta leivontaa varten muokkaamaani kesän Leivotaan-lehden (4/2013) herukkapiirakan ohjetta. Samainen pohja toimii erinomaisesti myös alkuperäisessä tarkoituksessaan, eli mustaherukkapiiraan pohjana. Eilinen 16 tunnin talkoopäivä koiraharrastuksen parissa verotti kuitenkin energiaa ja viikonlopun käytettävissä olevaa aikaa niin paljon, että poikkeuksellisesti piirakasta puuttuu kaikki ylimääräiset koristelut. Koristeiden puutteesta huolimatta haluan jakaa leivonnan ilon kanssanne, sillä resepti on mielestäni varsin toimiva :)
5 munaa
3 dl sokeria
175 g raastettua mantelimassaa (alkuperäisessä reseptissä 150 g)
3,5 dl vaaleita jyttejauhoja (alkuperäisessä reseptissä 4 dl vehnäjauhoja)
2,5 tl kaardemummaa (alkuperäisessä reseptissä 2 tl)
2 tl vaniljasokeria (ei alkuperäisessä reseptissä)
4 omenaa (alkuperäisessä reseptissä 5 dl herukoita)
1 dl raesokeria
50 g voita (alkuperäisessä reseptissä 75 g)
Koska kaapistani ei löytynyt mantelimassaa, valmistin sitä itse ennen piiraan leivonnan aloittamista. Mantelimassan tekeminen on varsin yksinkertaista, mutta usein sen tulee ostaneeksi kaupasta valmiina. Massaan tarvitsee 120 g manteleita, 80 g tomusokeria ja kananmunanvalkuaista. Mantelit jauhetaan (tai käytetään jauhettua mantelia) ja niiden joukkoon sekoitetaan tomusokeri. Kananmunan valkuaista lisätään siten, että taikinasta saadaan notkeaa ( noin 0,5 valkuaista). Massan makua voi voimistaa lisäämällä vielä noin 0,5 tl manteliaromia.
Mantelimassa |
Piirakan leivonta aloitetaan kuumentamalla uuni 175 asteeseen (kiertoilma). Kanamunat ja sokeri vaahdotetaan kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdottamisen aikana raastetaan mantelimassa ja pilkotaan omenat pieniksi. Pilkottujen omenoiden joukkoon voi sekoittaa hieman kanelia ja sokeria sekä muutaman tipan sitruunamehua, joka estää omenoiden tummumisen. Kun sokeri ja munat ovat vaahtoutuneet, joukkoon käännellään raastettu mantelimassa. Tämän jälkeen jauhot, kaardemumma ja vaniljasokeri sekoitetaan ja lisätään varovasti taikinaan.
Taikina kaadetaan voideltuun vuokaan (n.24 cm). Taikinan päälle ripotellaan pilkotut omenat. Omenoita voi painaa varovasti lusikalla hieman taikinan sisään. Taikina on varsin "tömäkkää" eikä omenat uppoa siihen yhtä helposti kuin esimerkiksi sokerikakkupohjaan. Omenoiden päälle ripotellaan raesokeri ja veistellään voista ohuita lastuja. Voilastut tekevät pinnasta raesokerin kanssa mukavan rapean. Kakkua paistetaan noin 45 minuuttia.
Voilastuja piirakan päällä |
Omenapiirakan seuraksi sopii kylmä maito ja esimerkiksi pieni nokare sitruunaista kermavaahtoa. Vaahto valmistuu sekoittamalla vaahdotetun kuohu- tai vispikerman joukkoon noin puoli purkkia sitruunarahkaa (tai tavallista rahkaa, johon on lisätty 1/4 sitruunan raastetusta kuoresta tai hieman sitruunaesanssia) ja 1,5 rkl sokeria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti