sunnuntai 25. elokuuta 2013

Päivä täynnä makuja, tuoksuja ja lämpöä eli puuhia keittiössä



Näkkileipää

Maalaisleipää
Eilinen oli päivä, jonkalaisista nautin syksyn päivien viiletessä ja lyhetessä taikka talven pakkasilla. Viikonlopuista, etenkin lauantaista, jolloin on aikaa puuhastella keittiössä. Puuhakkaan päivän tuloksena syntyi itsetehtyä näkkileipää, maalaisleipää, uunilohta, broileripataa, kakun koristeita ja täytekakku. Koska perheessämme on gluteeniton ruokavalio eikä kauppojen gluteeniton tuoreleipävalikoima ole kovinkaan hyvä, teen mielelläni leipämme itse. Ruokaa taas on hyvä tehdä viikon alkupäivien päivällistarpeita silmälläpitäen, jolloin ei tule niin kiire työn ja harrastusten ohella :).

Näkkileivässä käytän lehdestä aikoinaan poimimaani, omaan makuun muokkaamaani reseptiä. Leipä on todella helppo tehdä. Ensin sekoitetaan kuivat aineet keskenään ja sitten joukkoon lisätään ruokaöljy ja kiehuva vesi. Taikinaa sekoitetaan, kunnes se on hyytelömäistä. Sekoitettu taikina kaulitaan uunipellin kokoiseksi kahden leivinpaperin välissä, päälle ripotellaan hieman sormisuolaa ja halutessa myös yrttejä. Leipää paistetaan ritilän päällä uunissa 165 asteessa 60-70 minuuuttia. Kun leipä on rauhassa jäähtynyt, voi sen murtaa paloiksi. On muuten hyvää :). Itse säilytän näkkileipää korkeassa lasipurkissa, josta sitä voi siepata esimerkiksi ruoan sivulle tai pieneen suolaisennälkään!



0,75 dl mantelijauhoja
n. 1 dl auringonkukansiemeniä
n. 1 dl seesaminsiemeniä
n. 1 dl kurpitsansiemeniä
n. 1 dl pellavansiemeniä
1 rkl psylliumia
0,5 tl suolaa
0,5 dl rypsiöljyä
2 dl kiehuvaa vettä
sormisuolaa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti