lauantai 28. syyskuuta 2013

Pääosassa porkkana



Mielessäni on jo pidempään ollut porkkanakakun toteutus ruusupursotus-tekniikalla. Tänään oli vuoro siirtyä ajatuksista tekoihin. Lopputuloksena oli jumalaisenhyvä porkkanakakku. Niin se vaan on, että kun tarpeeksi kauan hioo joitain reseptejä, yhdistelmästä voi tulla sellainen, että juuri samaa haluaa käyttää myöhemminkin. Sen sijaan pursotusten osalta toteutus ei ollut niin onnistunut ja kokeilu täytyy toteuttaa myöhemmin uudestaan.  

Taikina:

vajaa 4 dl ruokokidesokeria
5 kananmunaa
2dl rypsiöljyä
1,5dl paahdettua mantelirouhetta 
0.5 dl kookoshiutaleita 
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl kookosjauhoja
2 tl kanelia
1tl kardemummaa
1tl inkivääriä
2tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
1prk ananasmurskaa 
8dl raastettua porkkanaa (n. 4 dl hienoa raastetta ja 4 dl karkeampaa)
1 raastettu päärynä

Taikinan valmistus aloitetaan alkuvalmisteluilla: mantelit paahdetaan, ananasmurska valutetaan, porkkanat ja päärynä raastetaan. Olen päätynyt siihen, että parhaan rakenteen taikinaan saa, kun käyttää sekä hienojakoista että karkeaa raastetta sekaisin.

Sokeri ja munat vaahdotetaan kunnolla. Vaahtoon lisätään varovasti öljy ja sen jälkeen keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lopuksi taikinan joukkoon käännellään ananasmurska sekä porkkana- ja päärynäraaste.

Taikina laitetaan n.24-26 cm:n leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Kakkua paistetaan 175 asteessa noin 1 tunti ja 15 minuuttia. Kakun kypsyyttä on hyvä kokeilla tikulla ensimmäisen kerran noin tunnin kypsennyksen jälkeen. 

Kuorrutteeksi laitoin tuorejuustokreemiä. Tarkoitukseni oli kovettaa sitä pienellä määrällä voita ja vaniljakreemijauhetta, jotta pursotus toimisi (60 g voita, 200 g maustamatonta tuorejuustoa, 8 dl tomusokeria, 2 tl vaniljasokeria + vaniljakreemijauhetta). Vastaavaa pursotusta olen käyttänyt aiemmin esim. mangocupcakejen päällä ja silloin se on ollut riittävän tömäkkää. Syystä tai toisesta kuorrutus ei onnistunut vastaavasti kuin cupcakeja kuorruttaessa. Näin jälkiviisaana voikin todeta, että tuorejuuston ja tomusokerin suhteen olisi pitänyt olla varsin toinen. Myös kakun kosteussuojana käyttämäni kreemi toimisi varmaan tässä pursotustarkoituksessa. Koska päällys jäi niin löysäksi, pursotin lopulta vain pinnalle ruusuja.

Porkkanakakun lisäksi uunissani kypsyi tänään gluteenittomia porkkanasämpylöitä ja näkkileipää. Kyseisestä näkkileivästä on tullut meidän perheen suosikki ja teenkin sitä nykyään melkein joka viikonloppu. Mieheni mielestä se on parempaa kuin Keliakiapuodista ostamani gluteeniton näkkileipä, jota pieni rasia maksoi melkein 12 euroa. Eli varsin mielellään sitä uunin muutenkin lämmitessä laittaa myös siemennäkkileivän uuniin. 


Sämpylöiden alkuperäinen ohje oli  Koti ja Keittiö -lehdessä (9/2013). Lisäsin ohjeeseen itse vielä 1 dl auringonkukan siemeniä ja 1 dl pellavansiemeniä makua ja kuituja antamaan.

Gluteenittomat siemen-porkkana-sämpylät

5 dl vettä
1 rkl psylliumia

1 tl suolaa
1 dl öljyä

1, 5 dl tattarijauhoja
5,5 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (käytin jytteä)
30 g hiivaa (käytin 1 pss kuivahiivaa)

2 raastettua porkkanaa (laitoin kolme)
1 dl auringonkukan siemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl siemensekoitusta (itselläni aurigonkukan ja kurpitsansiemeniä)

Psyllium lisätään lämpimään  veteen ja annetaan turvota noin 10 minuuuttia. Seokseen lisätään suola ja öljy. Porkkanaraaste, tattarijauhot, jauhoseos sekä auringonkukan ja pellavan siemenet lisätään pienissä erissä taikinaa samalla vaivaten. 

Kohoamaan nostetut sämpylät. Taikina on varsin kiinteää.
Taikinasta muotoillaan tasainen pötkö, josta leikataan paksuja viipaleita. Viipaleet laitetaan pellille leikkuupinta alaspäin. Päälle ripotellaan siemensekoitusta. Sämpylöjen annetaan kohota n.30-45 minuuttia.
Kohonneita sämpylöitä paistetaan noin 225 asteessa 10-15 minuuttia.


Ihania siemen-porkkana-sämpylöitä

 Kaikille, jotka tykkäätte kokeilla eri jakeluissa olevia ohjeita, suosittelen uusimman Yhteishyvän ruokaliitteessä ollutta välimerellistä kanavuokaa. Hieman tuunattu vuoka porisi tänään uunissamme ja sen seurana nautittiin valkoviinissä haudutettua parmesaanilla ja salottisipulilla maustettua risottoriisiä. Kanavuoan reseptistä poiketen ruskistin broilerit aluksi kahdella chilillä ja kolmella valkosipulin kynnellä maustetussa öljyssä. Kesäkurpitsan ja tomaatin lisäksi lisäsin broilerin seuraksi myös parsakaalia. Sitruuna, mustapippuri ja parmesaani antoivat ihanan maun vuoalle. Nam ;).


Välimerellistä kanavuokaa ennen uuniin menoa. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti