lauantai 21. syyskuuta 2013

Yksinkertaista ja maukasta sadonkorjuupiirakkaa ja kuppi kuumaa



Syksy ja talvi on keittiössä ihanaa keittojen aikaa. Kiireisenä arki-iltana sosekeitto valmistuu varsin vaivattomasti. Yleensä keiton seurana maistuu tuore leipä tai näkkäri. Kuluneella viikolla innostuin paistamaan kurpitsakeiton seuraksi syksyisen sadonkorjuupiiraan.

Maku-lehdessä (4/2013) oli ohje syksyn sadon piiraaseen. Kyseistä ohjetta jatkokehittelemällä onnistuin leipomaan varsin maukkaan gluteenittoman juurespiiraan.

Syksyinen sadonkorjuupiiras 
pohja:
1,5 dl Semperin karkeaa jauhoseosta 
2 dl Provenan gluteenittomia isoja kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta 
0,5 tl suolaa
1 dl maitoa
4 rkl rypsiöljyä

täyte:
1 iso sipuli 
2 valkosipulinkynttä
4 porkkanaa
pieni pala selleriä, noin 100 g
1 rkl rypsiöljyä
2-3 dl vettä
1 tl timjamia
2 tl oreganoa 
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 dl juustoraastetta

pinnalle:
juustosiivuja 

Piiraan valmistus alkaa täytteestä. Sipuli kuoritaan ja hienonnetaan. Selleri ja porkkanat kuoritaan ja raastetaan karkeaksi. Sipulit kuullotetaan öljyssä. Kun sipuli on saanut kauniin värin, joukkoon lisätään juuresraaste ja kuullottamista jatketaan aineksia samalla käännellen. Joukkoon kaadetaan vesi ja kuumennetaan kiehuvaksi. Seosta haudutetaan kunnes juurekset kypsyvät, noin 10 minuuttia. Mausteet lisätään joukkoon kypsennyksen alkuvaiheessa. Kun neste on haihtunut seoksesta, joukkoon käännellään juustoraaste. 

Samassa, kun täytteen ainekset kypsyvät pannulla, voidaan aloittaa pohjan valmistaminen. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, jonka jälkeen joukkoon lisätään nopeasti sekoittaen maito ja öljy. Pohjan taikina painellaan voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan (halkaisija 26-28 cm). Täyte levitetään pohjan päälle. Alkuperäisen ohjeen mukaan pinnalle ripotellaan juustoraastetta. Itse oikaisin raastamisen ja höyläsin juustohöylällä siivuja päälle. Tämä toimi varsin hyvin, koska juusto on täytteen koossa pitävä voima. Reseptissähän ei perinteistä munakermaseosta.

Piirakkaa paistetaan 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Tavallisia ohjeita on varsin helppo muuttaa gluteenittomaan leivontaan sopivaksi. Yleensä jauhoja kannattaa käyttää hieman tavallista ohjetta vähemmän. Tämän piirakan pohja oli ihanaa vaihtelua gluteenittomiin suolaisen piiraan pohjiin ja aion käyttää sitä seuraavalla kerralla perinteisempää suolaista piirasta leipoessani.

Keiton ja piiraan palanpainikkeena maistui Pauligin "cupsolo- perheeseen" ilmestynyt uusi maku, vaniljalatte, jonka näytekapselit posti oli hetkeä aiemmin tuonut. Suosittelen, vaikka en vielä tänään kaupasta kyseistä makua löytänytkään.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti