sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Syksyistä kesäkurpitsakakkua


Olen tehnyt tämän syksyn kesäkurpitsoista jo lasagnea ja kasvissosekeittoa, joten nyt oli luonnollisesti jo makean leivonnan vuoro ;). Pyöräytin perjantai-iltana viikonlopun kunniaksi kesäkurpitsakakun porkkanakakun tyyliin.

Minulla ei ollut ennestään hyväksi havaittua kesäkurpitsakakun ohjetta, joten päädyin yhdistelemään muutaman netistä löytämäni ohjeen parhailta kuulostavia puolia omaan gluteenittomaan leivontaan. Ainesten mittasuhteiden osalta noudatin suuntaa antavasti Helsingin Sanomissa aikoinaan ollutta ohjetta. Olen kuitenkin allerginen pähkinöille enkä innostunut rusinoista tässä yhteydessä. Löysin nettiä selaillessani Kinuskikissan sivuilta ohjeen, joka herätti mielenkiintoni - siinä käytettiin paahdettuja kesäkurpitsan siemeniä. Kyseisestä reseptistä nappasin idean kesäkurpitsan siementen käyttöön ja paahtamiseen, mutta jauhoin paahdetut siemenet hienoksi jauheeksi. Lisäksi lisäsin reseptiin vielä pari raastettua omenaa, kaardemummaa sekä itsepaahdettuja makeita manteleita. Kuorrutteessa puolestaan halusin kokeilla laatikon kätköissä odottanutta Top Cheffin Kristianin porkkanakakun kuorrutteen ohjetta, joskin hiukan soveltaen.

   Kakkupohja 

2 dl öljyä
3 munaa
400 g kuorittua raastettua kesäkurpitsaa
2 kuorittua raastettua omenaa
3 dl sokeria
5 dl gluteenittomia jauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1,5 tl kaardemummaa
1 tl ruokasoodaa
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 dl jauhettuja paahdettuja kesäkurpitsan siemeniä 
1 dl jauhettuja paahdettuja makeita manteleita

Taikinan valmistaminen on yksinkertaista. Alkuvalmistelujen, kesäkurpitsan ja omenan kuorimisen ja raastamisen sekä siementen ja mantelien paahtamisen ja hienontamisen, jälkeen vatkataan munat ja sokeri sekaisin. Sitten lisätään öljy. Lopuksi sekoitetaan muut aineet keskenään ja lisätään muna-sokeri-öljy-seokseen.

Taikina kaadetaan voideltuun ja korppujauhotettuun tai, kuten itse teen, leivinpaperilla vuorattuun noin 24 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Kakkua paistetaan uunin alaosassa noin 1,5 tuntia 175 asteessa.

Kun pohja on jäähtynyt, valmistetaan kuorrute.

      Phila Sabayon:

100 g sokeria
100 g valkoviiniä
100 g keltuaista
1 liivatelehti
130 g Philadelphia tuorejuustoa
130 g kuohukermaa

Kuorrutteen valmistaminen aloitetaan laittamalla liivatelehti kylmään veteen likoamaan. Sokeri, viini ja keltuaiset mitataan kattilaan. Seosta lämmitetään koko ajan sekoittaen 80 asteiseksi. Seos sakenee  voimakkaasti lämmetessään. Kattila otetaan levyltä ja joukkoon lisätään liivatelehti sekä tuorejuusto. Seos siivilöidään toiseen astiaan ja jätetään jäähtymään. Kerma vatkataan vaahdoksi ja yhdistetään jäähtyneeseen seokseen.

Koristelin kakun paahtamalla ja sokeroimalla mantelirouhetta sekä muutamin yksinkertaisin vaahtokarkkimassakoristein. Maistuu muuten tosi hyvältä ;).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti