sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Tuulahdus jenkkilää - New Yorkin juustokakku



Syyskiireet ovat vaientaneet blogin hetkeksi, mutta keittiössä uuni on ollut edelleenkin tasaisin väliajoin kuumana. Niinpä lisäilen kertyneitä kuvia ja reseptejä pikkuhiljaa tänne - pysyvät siten hyväksi havaitut ohjeet paremmassa jemmassakin :).

Juustokakkuohjeita tuntuu olevan loputtomasti - niin hyydytettyjä kuin uunissa paistettaviakin - ja harvoin tulee tehtyä samalla ohjeella kakkua uudestaan. Mieleni teki jokin aika sitten jenkkityylistä paistettua cheesecakea. Hetken reseptejä selailtuani huomioni kiinnittyi Leila Lindholmin Vielä yksi pala! -kirjan reseptiin. Pienillä muokkauksilla reseptillä syntyi todella mehevä juustokakku. Tätä reseptiä käytän myöhemminkin uudestaan!

Alkuperäisen ohjeen pohjaan tuli 400 g digestivekeksejä ja 200 g voita. Koska perheessämme on gluteeniton ruokavalio eikä kotonamme sattunut juuri olemaan gluteenittomia digestivekeksejä, tein pohjan appelsiini-sitruunapikkuleivistä. Kyseisten pikkuleipien ohje on Phil Vickeryn kirjasta Minulle myös! Herkullista gluteenitonta ruokaa. Philin versio on kuitenkin appelsiini-limepohjainen, jota olen jatkojalostanut omaan suuhun sopivaksi.

Pikkuleivät:

100 g maissitärkkelystä
100 g riisijauhoja
80 g ruokokidesokeria
100 g voita, joka leikataan jääkaappikylmänä pieniksi kuutioiksi 
1 sitruunan mehu (alkujaan limen mehu)
1 appelsiinin raastettu kuori

Maissitärkkelys, riisijauho ja sokeri sekoitetaan hyvin. Seokseen lisätään kuutioitu voi ja taikinaa pyöräytetään/nypitään kunnes koostumus on murumainen.  Senuraavaksi taikinaan sekoitetaan sitruunan mehu ja appelssiinin kuori. Taikina on valmis työstettäväksi. Itse kaulin taikinan ja otin siitä muotilla palasia, jotka nostin leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pikkuleipiä paistetaan noin 10-15 minuuttia 200 asteessa. 



Juustokakku:

300 g pikkuleipiä ( alkujaan 400 g digestivekeksejä)
150 g margariinia (alkujaan 200 g)

600 g tuorejuustoa, laitoin 2 pkt:a philadelfiaa ja 1 pkt:n Valion mangotuorejuustoa (alkujaan 600 g philadelfiaa)
2,5 dl Valion vaniljarahkaa (alkujaan 2,5 dl rahkaa)
2 rkl sulatettua voita
1 dl sokeria
1 dl maissitärkkelystä
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
1 dl ruokakermaa (alkujaan kuohukermaa)
200 g valkoista suklaata (käytin Marabouta)
n. 5dl mustikoita/vadelmia (alkujaan 2 dl)

Juustokakun taikina on varsin iso. Itsekin ajattelin alkujaan pienentää taikinaa, mutta lopulta päädyin vaihtamaan vuoan isompaan ja tekemään alkuperäisen ohjeen koon mukaan.

Juustokakun valmistus aloitetaan pohjasta. Ohjeessa on varsin runsas määrä pohjan aineksia, koska pohjan on tarkoitus riittää myös vuoan reunoille. Pikkuleivät murustetaan hienoksi, esimerkiksi tehosekottimessa. Joukkoon sekoitetaan sulatettu margariini. Käyttämäni pikkuleipätaikina oli varsin rasvainen ja rasvan määrää olisi ollut syytä vähentää reseptin vaatimasta, ehkä noin 100 grammaan. Tavallisesti laitan myös juustokakkupohjaan digestivekeksien ja rasvan sekaan pari ruokalusikallista fariinisokeria. 

Muruseos painellaan leivinpaperilla vuoratun (ks.lisää sadonkorjuukakun ohjeesta) halkaisijaltaan noin 24 cm:n irtopohjavuoan pohjalle. Pohja laitetaan paistumaan uuniin noin 10 minuutiksi, jonka jälkeen pohja jätetään jäähtymään.

Juustokakun täytteen valmistus aloitetaan vatkaamalla tuorejuusto ja maitorahka kuohkeaksi. Laitoin tuorejuustosta kolmanneksen mangotuorejuustoa, koska jääkaapissa ei ollut riittävästi maustamatonta juustoa. Pakonsanelema valinta osoittautui varsin toimivaksi ja taikinassa toimiikin varmasti varmasti myös esimerkiksi appelssiini- tai sitruunatuorejuusto, joista jälkimmäistä aionkin seuraavalla kerralla kokeilla ;). Tuorejuuston ja maitorahkan joukkoon sekoitetaan voisula, sokeri, maissitärkkelys ja vaniljasokeri. Seuraavaksi lisätään kananmunat yksi kerrallaan vatkaten ja sitten kerma. Korvasin kuohukerman ruokakermalla, mikä toimi oikein hyvin. Lopuksi valkosuklaa sulatetaan. Itse sulatan sen aina mikrossa erillisessä kulhossa hyvin matalalla teholla, välillä sekoittaen. Sulatettu lämmin suklaa sekoitetaan täyteseokseen. 

Juustokakun täyteseosta kaadetaan vuokaan vuorotellen marjojen kanssa. Viimeiseksi kerrokseksi laitetaan marjoja. Itse käytin kesällä pakastettuja mustikoita ja vadelmia, jotka otin hyvissä ajoin sulamaan ja valumaan siivilään. Täytteeseen varattujen marjojen lisäksi keitin mikrossa noin 2 dl marjoja "hilloksi", jonka levitin pikkuleipäpohjalle ennen täytteiden kasaamista. Laitoin kakkuun huomattavasti enemmän marjoja, mitä ohjeessa sanottiin. Mielestäni suhde oli kuitenkin toimiva - jos tykkää marjaisasta juustokakusta :). Juustokakkua kypsennetään uunin keskiosassa 175 asteessa noin 40 -50 minuuttia. Tämän jälkeen uunista katkaistaan virta ja kakku jätetään jälkilämpöön noin 30 minuutiksi. 

Jäähtyneen kakun päälle ripotellaan kevyesti tomusokeria

Marjatäytteen runsaan määrän vuoksi pintaan tuli pieniä halkeamia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti