maanantai 4. marraskuuta 2013

Kakkukurssilla tehty kantokakku





Leipominen on hauska harrastus. Vielä hauskempaa se on, kun sitä harrastaa välillä isommassa iloisessa porukassa. Eräänä lokakuisena perjantai-iltana kävin jo tutuksi tulleen loistavan uusimaalaisen kakkuyrittäjän kantokakkukurssilla. Kurssit ovat aina täynnä iloisia ihmisiä, hersyvää naurua ja mukavaa opettavaista tekemistä asialleen omistautuneen ammattilaisen johdolla. Tällä kertaa kurssilla tehtiin ihana pienenpieni miniatyyrikakku mudcakesta. Kurssin innoittamana ja päästäkseni testaamaan yhtä uutta kakkuvuokaani leivoin samaisena viikonloppuna myös hieman isomman kannon. Isompi kanto pääsikin ilostuttamaan erään työyhteisön viikonalkua!

Otin kurssilla kuvia kakun eri tekovaiheista. Harmikseni rikoin kamerani kesällä koiran kesäleikkejä kuvatessani enkä ole saanut tehtyä päätöstä, minkälaisen kameran ostaisin tilalle. Niinpä olen ottanut kuvia kesästä asti, väliaikaisesti, kännykän kameralla, mikä näkyy myös kuvien laadussa :(. 

Kantokakkua varten tarvitaan kakkupohjaa, kakuntäytteitä, suklaaganachea, kuorrutuskreemiä sekä marsipaania, vaahtokarkki-, kaulinta- tai sokerimassaa koristeisiin.  



Kakku voidaan tehdä joko kaivertamalla kakkuun reikä keskelle ja laittamalla sinne täytettä taikka kokoamalla kakku perinteisistä pohjista kerroksittain. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa on huomattava, ettei täytettä saa laittaa ihan reunoille asti - muuten kuorruttaminen hankaloituu. Kakun muoto rakennetaan kakkupohjan ympärille keskenään sekoitetusta suklaaganachesta ja murennetusta kakusta, joka saadaan joko kakun sisältä täytteelle kaiverretusta kolosta tai muuten leikkaamalla kakkupohjasta paloja.



Kannon pinnan jähmettyessä kannolle voi leikata kuoren sokeri- tms massasta. Tähän kantoon on piirretty vuosirenkaita terävällä työkalulla. Lisäksi kannon pintaan laitettavan massan voisi esimerkiksi marmoroida moniväriseksi.


Puunkaarna tehdään kantoon sivelemällä suklaaganacehea pystyvedoin. Vetoja voi jatkaa siten kannon yläreunan yli, että reunaan muodostuu ikänkuin sahattu reuna.


Ganache kuivuu pintaan suht nopeasti, noin 10-20 minuutissa ganachesta ja lämpötilasta riippuen. Kun pinta alkaa kuivahtaa, sitä voi painella halutessaan tasaisemmaksi sormin.



Kun kannon pinta on kuivunut, siihen voi vetää terävällä veitsellä pystysuuntaisia viiltoja kaarnan muotojen tehostamiseksi. Lisäksi kantoon voi pursottaa ruohotupsuja, ruohotyllaa käyttäen, esimerkiksi marenkikreemillä tai muulla vastaavalla kuorruttella.




 Valmiin kannon voi koristella erilaisilla metsähenkisillä koristeilla :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti