sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Herkullista halloweenia



Perheessäni tai kaveripiirissäni ei ole ollut tapana viettää halloweenia enkä ole ehkä sen vuoksi juurikaan halloweenia noteerannut. Nähtävästi juhla on vuosi vuodelta vahvemmin saapumassa tännekin. Ainakin, jos katsoo kauppojen halloweentuotemainoksia tai netin, erityisesti somen, erilaisia yhteisöjä. Facebookin innoittamana innostuin itsekin eilen illalla kesken elokuvankatselun ja nettisurffailun leipomaan hivenen halloweenteemaisia cupcakeseja. Toki olin katsellut soveltamaani ohjetta jo aiemmin - nyt tuli aika kaivaa se esiin.

Suklaamuffinit on tehty Devil´s food cake cupcakes -ohjeella, jonka olin tallettanut KakkuKatrin sivuilta. Muffinit ovat älyttömän hyviä - toivottavasti mieheni työkaverit, joille vietäväksi nämä lupasin, ovat samaa mieltä ;). Tosin gluteenittomuus ilmeisesti hieman verottaa näidenkin makua. Eli uskoisin kuorrutteen toimivan paremmin alkuperäisenä ei-gluteenittomana versiona. No, ehkäpä jo seuraavalla kerralla onnistun kehittelemään kuorrutteen gluteenitonta versiota vielä mielesemmäkseni!

Suklaamuffinit

(noin 20 kappaletta)

0,75 dl kaakaojauhetta (Fazer tms tumma)
0,5 dl kiehuvaa vettä
175 g huoneenlämpöistä voita
1,25 g sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (alkuperäisessä reseptissä vehnäjauhoja 3,5 dl)
0,5 tl ruokasoodaa
1 dl maitoa

kondensoitua maitoa kinuskiksi keitettynä (voi itse keittää tai ostaa kaupasta valmiina)

Kiehuva vesi sekoitetaan siivilöityyn kaakaojauheeseen. Seos jätetään jäähtymään. Jauhot, ruokasooda ja vaniljasokeri sekoitetaan keskenään. Sokeri ja voi vaahdotetaan kuohkeaksi vaahdoksi. Kananmunat sekoitetaan yksitellen voisokeriseokseen voimakkaasti vatkaten. Maito sekoitetaan kaakaoseokseen. Jauhoseosta ja kaakaota lisätään vuorotellen taikinaan varovasti sekoittaen. Taikina pursotetaan vuokiin, noin 2/3 vuoasta. Muffineja paistetaan 180 asteessa noin 15 minuuttia.


Valmiisiin jäähtyneisiin muffineihin tehdään pienellä puikolla (esim. sukkapuikko) reikiä, joihin kondensioidusta maidosta keitettyä kinuskia pursotetaan.


Muffinien kuorrutus:

5 rkl gluteenitonta jauhoseosta (alkujaan vehnäjauhoja)
2,5dl maitoa (miellään täysmaitoa)
1 tl vaniljasokeria
225 g voita
2,25 dl hienoa sokeria

vaahtokarkki-/kaulinta-/sokerimassaa
pastavärejä
värisokeria/strösseleitä
(alkujaan suklaapatukka, Mars, Daim tms)

Maito ja jauhoseos laitetaan kattilaan. Seosta hämmennetään keskilämmöllä kunnes seos sakenee. Sitten seos viedään viileään jäähtymään. Huoneenlämpöinen voi ja sokeri vatkataan kuohkeaksi ja lisätään vaniljasokeri. Lopuksi maito-jauhoseos ja voi-sokeriseos yhdistetään ja vatkataan kunnes kuorrutus on pehmeää ja kuohkeaa. Alkuperäisen ohjeen mukaan vatkauksen tulisi kestää ainakin 3 minuuttia. Itselläni aika osoittautui liian pitkäksi ja aineet alkoivat erottua, mikä saattoi toki johtua gluteenittomista jauhoista, tai kuten luulen, keittiön lämmöstä. Niinpä tein uuden satsin kuorrutetta, jota vatkasin huomattavasti lyhyemmän aikaa, minkä vuoksi siitä ei tullut niin kuohkeaa kuin ensimmäisestä satsista. Onneksi maku toimii :). Seuraavalla kerralla otan näistä virheistä opiksi!

Maito-jauhoseoksen ollessa ulkona jäähtymässä väkersin muffinien päälle halloweenin "innoittamana" pieniä kurpitsoja. Koristeet olisi hyvä tehdä valmiiksi jo aiempana päivänä. Koska innostuin väkertämiseen extempore, sekoitin massaan ccm-jauhetta, joka kovettaa massan nopeammin. Sekoitin kolmea eri sävyistä oranssia massaa, joita yhdistelemällä sain hieman eri värisiä kurpitsoja. Lopuksi sipaisin pintaan vielä tomuväriä syvyyttä antamaan.

Lopuksi kuorrute pursotetaan muffinien pinnalle, päälle ripotellaan värisokeria ja strösseleitä ja asetellaan koristeet. Alkuperäisen ohjeen mukaan kuorrutteen päälle leikataan suklaapatukoista pieniä paloja ja valutetaan kinuskikastiketta.


Toivottavasti maistuu :)!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti