tiistai 26. marraskuuta 2013

Banaani-kolakakku


Banaani-kolakakku on mehevä ja täyteläinen - hyvin banaaninen ja kolainen ;).

Alkuperäinen ohje löytyy Linda Lomelinon Taivaalliset täytekakut -kirjasta, jossa on lukuisia upeita kakkuohjeita :). Tässä reseptissä alkuperäisen reseptin vaalea muscadavo on korvattu siirapilla ja fariinisokerilla. Lisäksi kananmunien määrää on lisätty sekä jauhojen määrää vähennetty ja muutettu gluteenittomaksi.

Banaani-kolakakussa valmistetaan ensin kolakastike, jota tarvitaan sekä kakkupohjassa että kuorrutteessa. Itse tein kolakastikkeen ja kakkupohja samana päivänä. Seuraavana päivänä täytin ja kuorrutin kakkupohjan.

Kolakastike:

3,75 dl kuohukermaa
3 dl sokeria
45 g voita

Kerma kuumennetaan varovasti kattilassa (kuumensin noin 85 asteiseksi). 

Samaan aikaan sokeria kuumennetaan keskilämmöllä toisessa kattilassa. Sokeria ei saa sekoittaa! Kun sokeri alkaa vähitellen sulaa ja ruskistua reunoilta, sitä siirrellään varovasti reunoilta keskelle päin, kunnes se on kokonaan sulanut. Kattilan annetaan olla levyllä, kunnes sokeri on kullanruskeaa. Se ei saa kuitenkaan palaa! 

Kuuma kerma lisätään varovasti vähitellen sokerin joukkoon. Seos kuohahtaa nopeasti. Kun kerma on sekoitettu kokonaan sokerin joukkoon, lisätään voi, ja seosta sekoitetaan vielä hiukan. 

Kun kolakastike on hieman jäähtynyt, se kaadetaan puhtaaseen tölkkiin.


Banaanikakkupohja:

1 dl fariinisokeria
1 dl vaaleaa siirappia 
100 g huoneenlämpöistä voita
3 munaa
5 dl gluteenittomia jauhoja (sunnuntai)
1 tl ruokasoodaa
3 banaania
2,5 dl maitoa

Uuni laitetaan kuumenemaan 160 asteeseen. Leivinpaperista leikataan ja asetetaan vuoan pohjalle pohjan kokoinen ympyrä (halkaisija n. 20 cm). Reunoille laitetaan puolestaan noin kaksi kertaa vuoan reunojen korkuinen leivinpaperisuikale (n. 15 cm). Leivinpaperi pysyy paikallaan, kun vuokaan sipaisee hieman ruokaöljyä tai margariinia ennen leivinpaperin asettelua. 

Siirappi, sokerit ja voi vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi. 

Munat lisätään yksitellen, samalla voimakkaasti vatkaten. Seoksen vatkaamista saa jatkaa hyvän aikaa. Seoksen tulisi olla kuohkeaa ja ilmavaa.

Jauhot ja sooda sekoitetaan keskenään ja siivilöidään seoksen joukkoon. Seosta ei tässä vaiheessa enää vatkata voimakkaasti, vaan jauhot käännellään joukkoon varovasti lastalla tai muutaman kierroksen monitoimikoneella pyöräyttäen.

Banaanit soseutetaan ja niiden joukkoon lisätään maito. Banaanimaitosose lisätään muihin aineisiin ja taikina sekoitetaan tasaiseksi.

Taikina kaadetaan leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Vuokaan kaadetaan lisäksi n.0,5-1 dl kolakastiketta. Kastike sekoitetaan lusikalla taikinaan.

Kakkupohjaa paistetaan noin 60-70 minuuttia.


Kolakuorrute:

225 g huoneenlämpöistä voita
300 g philadelphia- tai muuta maustamatonta tuorejuustoa
5,25 dl tomusokeria
1, 5 dl kolakastiketta

Voi vatkataan vaaleaksi. Joukkoon lisätään philadelfiajuusto ja vatkaamista jatketaan muutama minuutti. Tomusokeri lisätään ja vatkataan tasaiseksi paksuksi seokseksi. Seoksen joukkoon lisätään kolakastike. Kuorrutteen voi panna jääkappiin 15-20 minuutiksi, jos se tuntuu liian löysältä.


Koristeet:

1 dl sokeria

Sokeria sulatetaan kattilassa keskilämmöllä, kunnes se on kullanruskeaa. Sokeri kumotaan leivinpaperin päälle pellille ja levitetään mahdollisimman ohueksi kerrokseksi. Sokeri jähmettyy todella nopeasti, joten tässä on oltava nopea. Kun sokeri on jäähtynyt, se murretaan paloiksi.



Kakkupohja leikataan neljään osaan. Täytteeksi laitetaan kolakastiketta. Kakun reunoille ja päälle levitetään ohut kerros kolakuorrutetta. Tämän jälkeen kakku siirretään jääkaappiin noin 20 minuutiksi. Kun kuorrute on hieman kovettunut, kakku koristellaan loppuun. Jäljellä oleva kuorrute pitäisi jakaa kahteen osaan siten, että pieni osa jätetään koristeluun ja loput levitetään tasaisesti kakun päälle ja reunoille. Sivuun jätetty kuorrute pursotetaan esimerkiksi tähtityllaa käyttäen kakun reunoille. Kakun pinnalle asetellaan murrettuja sokerilastuja. Erilaisten sattumien summana tätä kakkua ei tullut päällystettyä niin tyylikkäästi ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti