perjantai 6. syyskuuta 2013

Harjoitus tekee mestarin - vai tekeeköhän
Innostuin eräänä sateisena kesälomapäivänä ajankuluksi nettishoppailemaan. Leivontatarvikeliikkeestä tuli tilattua muun muassa kakkutikkaritikkuja, sellofaanipusseja ja candy melts - nappeja. Muutama viikko sitten eksyin puolestaan kirjakauppaan ostoksille - mukaan tarttui muun muassa kakkutikkarikirja. Pohjatyö oli siis tehtynä ja kaikki tarvittava valmiina kakkutikkarien tekoon.

En ollut aiemmin tehnyt kakkutikkareita, ja näyttää uhkaavasti siltä, etten tule jatkossakaan niitä tekemään - ellen sitten ota otsikkoa haasteeksi. Ehkä harjoitus tekisi tässäkin asiassa mestarin... Olen kuullut useamman kotileipurin valittelevan sitä, kuinka vaikeaa kakkutikkarien tekeminen on. Siis suhteutettuna siihen, kuinka yksinkertaiselta ne näyttävät. Allekirjoitan nyt itsekin kokeilleena tämän väitteen :).

Kakkutikkareihin tarvittavat materiaalit ovat yksinkertaiset, kuivakakkupohjaa ja murustettua kakkua koossa pitävää "tahnaa", esimerkiksi tuorejuustoa tai voikreemiä, sekä kuorrutetta. Tein kakkutikkarien pohjaksi sitruunakakkua. Samaista sitruunakakkua käytin kerroksen myös kiitoskakkuun. Kakkumuruja yhteensitovaksi aineeksi valitsin Violan sitruunatuorejuuston ja kuorrutteeksi Fazerin Block valkosuklaan. Jos minulla olisi ollut kyseistä suklaata sitruuna-lime-versiona, olisi se kruunannut  tikkarien sitruunaisuuden.

Sitruunakakku

200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vaaleita gluteenittomia jauhoja, itse käytin vaaleita Jytte-jauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu

Rasva ja sokeri vaahdotetaan. Munat lisätään yksitellen voimakkaasti vatkaten. Leivinjauhe sekoitetaan jauhoihin ja jauhoseos, sitruunankuoriraaste ja -mehu lisätään taikinaan. Taikina kaadetaan voideltuun ja tarvittaessa jauhotettuun kakkuvuokaan ja laitetaan uuniin noin 50 minuutiksi 175 asteeseen.

Annoin kakun odottaa yön yli ja valmistin tikkarit seuraavana päivänä. Murensin kakusta noin 250 grammaa pieneksi muruksi. Murennetun kakun joukkoon sekoitin huolellisesti noin 100 g sitruunatuorejuustoa. Pyörittelin taikinasta lihapullamaisia taikinapalloja. Pyöriteltyjen pallojen annoin jähmettyä jääkaapissa muutamien tuntien ajan. Ne voisi laittaa myös pakastimeen noin 15 minuutiksi. Kun kakkupallot olivat jähmettyneet kiinteiksi, sulatin kuorrutteen. Sulatin tikkareihin yhden levyn Block valkosuklaata. Sulattaminen onnistuu hyvin alhaisella lämpötilalla mikrossa, kunhan muistaa aika-ajoin (noin puolen minuutin välein) sekoittaa suklaata.

Itse tikkarit valmistetaan dippamalla tikkarin tikku sulaan suklaaseen ja työntämällä tikku kakkupalloon. Kuottuttamattomien kakkutikkarien on hyvä antaa kohmettua jääkaapissa sen aikaa, kun muihin palloihin kiinnittää tikut. Lopuksi kakkutikkarit dipataan yksitellen sulaan suklaaseen. Kun suklaa on tarttunut joka puolelle, tikkaria pyöräytetään muutama kerta ja lopuksi vapaalla kädellä koputellaan tikkaria pitävää kättä, jotta ylimääräinen suklaa valuisi pois tikkarista, mutta itse pallo ei tippuisi tai murenisi. Mutta kuten jo alussa totesin, ja otsikko kertoo, kuorruttaminen, sen siisteys, muodostui haastavaksi kokonaisuudeksi, enkä antanut avomieheni viedä kakkutikkareita työpaikalleen hänen pyynnöistä huolimatta ;). Tikkarit maistuivat kuitenkin niin herkullisilta, että menivät lähes yhdeltä istumalta parempiin suihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti