lauantai 8. maaliskuuta 2014

Sitruunainen "budapest-leivos"



Eräällä leivontafoorumilla on aloitettu keväällä leivontahaasteet. Leivontahaasteessa annetaan aihe, jonka mukaisen leivonnaisen jokainen halukas voi toteuttaa. Haasteen päättyessä kuvat ja ohjeet jaetaan muiden kanssa. Tällä kertaa aiheena oli sitruuna+rulla. Haasteen innoittamana päädyin testaamaan, kuinka budapest-leivos taipuisi sitruunaiseksi rullaksi. Kokeilin tätä extempore yksi arki-ilta ja koristelu jäi hieman laimeaksi.  Lopputulos oli kuitenkin maultaan ainakin minun mieleeni.

Torttupohja:

5 munanvalkuaista
2,5 dl sokeria
0,75 dl maissijauhoja
1,5 dl mantelijauhetta (Sallinen tms)
1,5 dl jauhettuja paahdettuja manteleita 

Rouhi kuoritut mantelit pienemmäksi. Paahda kuumalla pannulla. Ripottele paahtuvien mantelien päälle sokeria. Paahda, kunnes mantelit ovat kauniin ruskeita ja tuoksuvat ihanilta. Jauha paahdetut mantelit hienoksi.

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. 

Vaahdota valkuaiset ja 0,5 dl sokeria kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää loput sokerista ja vaahdota kunnes vaahto on kiiltävää ja jämäkkää "marenkivaahtoa". Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varoen marenkivaahtoon. Parhaiten sekoittaminen onnistuu varovasti ihan paljaalla (tai kertakäyttöhanskalla suojatulla) kädellä käännellen.

Levitä seos leivinpaperille uunipellille ja paista 200 asteessa noin 10 min. Anna marenkilevyn jäähtyä hyvin. 

Täyte:

noin 1,5 dl mangoananashilloa

150 g ricottajuustoa
100 g sitruunatuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 tl raastettua sitruunankuorta
0,75 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Laita juustot, kerma, sokerit ja sitruunankuori kulhoon. Vatkaa, kunnes seos muuttuu paksummaksi. Seoksen tulee olla riittävän tömäkkää, että se asettuu hyvin tortturullan väliin.

Käännä aiemmin valmistettu torttulevy ylösalaisin leivinpaperille. Levitä sille tasaisesti ensin hilloa ja sitten täytettä. Rullaa "kääretortuksi" ja leikkaa viipaleita "leivoksiksi". Voit koristella esim. tomusokerilla ja pumadaraidoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti