sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Gluteenittomat lihapiirakat


Aiemmassa työpaikassani ollessani kävin monesti syömässä läheisessä Qulma-ravintolassa, jonka yksinkertainen lounasmenu koostui päivän kolmesta keitosta, uuniperunasta ja salaatista. Yksi suosikkikeitoistani oli ravintolan minestronekeitto. Sitä gluteenitonta ruokavaliotakin noudattavan oli mahdollista syödä, koska pastat olivat lisukkeena erillisessä kulhossa. Perjantaina ostoksilla ollessani huomasin, että kyseisen paikan ravintoloitsijalta on ilmestynyt keittokirja. En vielä ostanut kirjaa, mutta takaraivooni jäi ajatus maukkaan minestronekeiton valmistamisesta.

Yleensä suunnittelen etukäteen, mitä ruokaa milloinkin teen. Joskus on kuitenkin paikallaan tarkistaa, mitä kaikkea jääkaapista löytyykään. Perjantaina huomasin, että savupororouhe on vanhenemassa. Osa pussista menikin heti innovatiiviseen perjantaipitsaan persikan, aurajuuston, sipulin ja kanamunan seuraksi. Koska rouhetta jäi vielä jääkaappiin, päädyin tänään valmistamaan hieman mukailtua minestronekeittoa. Savupororouheen seuraksi keittoon löytyi jääkaapista pekonia, porkkanaa, palsternakkaa, sipulia, valkosipulia, kiinankaalia, paprikaa, chiliä ja tomaattimurskaa sekä pakkasesta herneitä. Seuraksi vielä maissinuudelia, ranskankermaa, aurinkokuivattuja tomaatteja ja paahdettuja siemeniä. Joskus tällaiset extempore-ruoat onnistuvat yllättämään :).

Keiton kanssa maistuu mielestäni parhaiten tuore itseleivottu leipä. Olin kuitenkin juuri eilen illalla paistanut pari pellillistä porkkanasämpylöitä niin päädyin kokeilemaan jotain ihan uutta. Uusimmassa Kotivinkissä oli lihapiirakoiden ohje. Muokkasin kyseisen ohjeen gluteenittomaksi ja voin kertoa, että lopputuloksena syntyi parhaita koskaan maistamiani gluteenittomia lihapiirakoita. Tässä ohje myös muiden gluteenitonta ruokavaliota noudattavien iloksi. Näitä kannattaa kokeilla.

Taikina:

6 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa 
2,5 rkl sokeria
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
n. 10-11 dl Sunnuntain tummaa gluteenitonta jauhoseosta
Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta leipomiseen

Täyte:

1 dl puuroriisiä
vettä ja suolaa riisin keittämiseen 
1 sipuli
öljyä paistamiseen
400 g sika-nauta jauhelihaa
2 tl valkoviinietikkaa
2 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta
1 tl jauhettua maustepippuria

1 l paistoöljyä paistamiseen

Valmista ensin täyte. Keitä puuroriisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja pilko sipuli pieneksi. Kuullota sipulia öljyssä. Lisää jauheliha ja ruskista.Valuta keitetty riisi ja lisää jauhelihan ja sipulin joukkoon. Lisää mausteet ja viinietikka. Sekoita. Jätä odottamaan taikinan valmistamisen ajaksi.

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon sokeri, öljy, suola ja osa jauhoista, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot muutamassa erässä samalla taikinaa vaivaten. Vaivaa taikinaa vielä noin 10 minuuttia. Jätä taikina hetkeksi, noin 10 minuutiksi, syrjään lepäämään.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla n. 0,5-1 cm:n paksuiseksi levyksi. Ota levystä n. 10 cm halkaisijaltaan olevalla muotilla ympyröitä (taikina riittää n. 14 piirakkaan eli 28 ympyrään. Siirrä puolet ympyröistä leivinpaperin tms. alustan päälle. Nosta kullekin ympyröistä nokare, reilu ruokalusikallinen, täytettä. Sivele täytettyjen ympyröiden reunoille vettä ja nosta sivussa odottaneet ympyrät "kansiksi" kunkin ympyrän päälle. Painele reunat tiiviisti kiinni. Voit käyttää siinä muottia apunasi.

Anna piirakoiden kohota leivinliinan alla n. 15 minuuttia.

Kuumenna öljy 170 asteiseksi paksupohjaisessa kattilassa. Jos sinulla ei ole mittaria, voit tarkistaa öljyn kuumuuden taikinanokareen avulla. Öljy on riittävän kuumaa, kun sinne laitettu taikinanokare nousee heti pintaan ja alkaa poreilla.

Levitä talouspaperia alustan päälle odottamaan. Ota keittämiseen avuksi reikäkauha. Nosta muutama piirakka kerrallaan öljyyn paistumaan. Paista muutama minuutti molemmin puolin, kunnes piirakoissa on kaunis väri. Nosta piirakat kattilasta. Jos käytössäsi on paistoritilä, valuta hetki öljyä piirakoista kattilan päällä. Siirrä sitten piirakat talouspaperin päälle, jotta niistä imeytyy ylimääräinen öljy pois. Voit nostaa piirakat reikäkauhalla suoraan talouspaperin päällekin, jos sinulla ei ole paistoritilää.

Anna piirakoiden jäähtyä, ettet polta suutasi! Nauti lämpimänä maitolasin kera, nams!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti