perjantai 9. elokuuta 2013

Suklaata ja vadelmia 

Eilen valmistui tämän kesän ehdottomasti paras juustokakku. Suklaata ja vadelmia - takuuvarma ja yksi makuparisuosikkini. Kakku sopii hyvin todellisille suklaanystäville, sillä leivonnassa ei suklaata säästellä ;)



 Pohjaan tulee

150 g murskattuja gluteenittomia suklaakeksejä  
65 g sulatettua margariinia
2 rkl fariinisokeria

Itse käytin pohjassa Gullónin pieniä suklaakeksejä. 



Murskatut keksit ja sokeri sekoitetaan sulatettuun margariiniin. Massa painellaan tasaisesti, mutta ei liian tiiviisti, 20 cm halkasijaltaan olevaan irtopohjavuokaan. Itse laitan aina vuoan pohjalle muotoonleikatun leivinpaperin ja reunoille reunakalvot.

Kun pohja jähmettyy jääkaapissa, tehdään täyte.

Täytteeseen tulee

 2 liivatelehteä
160 g tummaa suklaata
200 g suklaatuorejuustoa 
1 dl sokeria 
2 tl vaniljasokeria
0,2 dl espressoa
2,5 dl kuohu- tai vispikermaa

Ensimmäiseksi liivatelehdet laitetaan kylmään veteen likoamaan. Sen jälkeen suklaa paloitellaan ja sulatetaan. Suklaan sulattaminen onnistuu hyvin esimerkiksi mikrossa valitsemalla matala teho ja sekoittamalla suklaata sulattamisen lomassa. 

Suklaata vaihtelemalla voi luoda erilaisia makuvariaatioita. Mahdollisimman tumma suklaa antaa täyteläisimmän maun, mutta myös maitosuklaata sopii kakkuun. Nykyisin on myös lukuisia erilaisia maustettuja suklaalevyjä. Esimerkiksi appelssiini- tai minttusuklaa sopii myös hyvin juustokakkuun. Ihania herkkuja suklaakakussa hyödynnettäväksi ovat myös esimerkiksi Maraboun uutuus, Marabou Dröm Krisp, tai Sensation Caramelized Almonds and Sea Salt :-)' . Myös valkosuklaa sopii vadelmien seuraksi. Tällöin juuston voi vaihtaa esimerkiksi mascaronejuustoksi tai vaniljarahkaksi ja espresson maidoksi tai sitruunamehuksi :).

Sulatettu suklaa sekoitetaan tuorejuuston sekaan. Sekoittaminen kannattaa tehdä esimerkiksi sähkövatkaimella tai monitoimikoneella, sillä käsin sekoittamalla suklaa pakkuuntuu helpommin. Suklaa-tuorejuustomassaan lisätään sokeri.

Itse tykkään käyttää suklaaleivonnaisissa Philadelphian Marabou-tuorejuustoa lisäämään leivonnaisten suklaisuutta. Tavallisen sokerin tilalla voi käyttää myös tomusokeria, jolla saa samettisemman lopputuloksen.

Liivatteet liotetaan espressoon ja lisätään seokseen ohuena nauhana koko ajan samalla sekoittaen. Kerma vaahdotetaan erillisessä kulhossa ja nostellaan pienissä erissä täytteen joukkoon. Täyte kaadetaan vuokaan ja laitetaan jääkaappiin hyytymään useammaksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään.

Valmiin kakun päälle asetellaan tuoreita vadelmia, joita omalla pihalla tällä hetkellä riittää :).


Tein reunaan suklaakoristeet koristeluun tarkoitetulla suklaalla. Tällainen suklaa säilyttää paremmin muotonsa ja on kätevä sulattaa mikrossa pienenä annoksena pakastepussissa. Kun suklaa on sulanut, pussin kärkeen leikataan pieni reikä suklaan pursottamista varten. Reunakoristeiden valmistamisessa käytin kahta reunakalvoa, jotka yhteispituudeltaan riittivät juuri kakun ympärille. Kalvoille pursotetaan haluttu kuvio, jonka jälkeen kalvot nostetaan kakun reunoille ja painellaan kiinni kakkuun. Koristeet hyytyvät ja kiinnittyvät noin puolessa tunnissa. Suklaajuustokakun kruunuksi tein kakun päälle suklaapitsikoristeet samanlaisesta tummastasuklaasta kuin reunakoriste sekä valkosuklaasta :).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti