perjantai 9. elokuuta 2013

Marjojen aika

Kesä on keittiössä suomalaisten marjojen, hedelmien ja kasvisten aikaa. Itselläni pitkään runsaiten keittiössä käytetty marja on ollut mansikka, joita näin loppukesästä saa vielä uudesta sadostakin. Mansikkakakku on kesäherkkujen klassikko. Myös mansikkapiirakka ja -juustokakku ovat loistavia viikonlopun ruokapöydän jälkiruokaherkkuja. Mansikka säilyttää suosionsa vuodesta toiseen, vaikka leivonnassa vivahteikkaammat maut tulevat mielestäni herukoista, mustikoista ja vadelmista. Itse olen alkanut viime vuosina nauttia uudella tapaa näiden aromeista ja tänä vuonna olenkin enenevästi käyttänyt niitä myös leivonnassa.

Tänä kesänä ennen blogin aloitusta olen leiponut kotiimme kolmenlaista herkkua mansikoista; mansikkatäytekakkua, -piirakkaa ja -raakakakkua.



Mansikkakakun vaalean sokerikakkupohjan välissä oli tuoreita mansikoita sekä vanilja- ja mansikkarahkatäytettä, pinnalla vaniljakermaa sekä itsepaahdettuja makeita manteleita.




Rakastan taikinoita, joissa käytetään mantelimassaa. Mansikkapiirakan pohjaksi valitsinkin margariinista, gluteenittomasta jauhoseoksesta ja mantelimassasta sekoitetun taikinan. Täytteessä puolestaan oli kuohukermaa, liivatetta, keltuaisia, vaaleaa siirappia, rahkaa, vaniljasokeria ja mansikoita. Resepti on aikoinaan poimittu Dansukkerin sivuilta ja olen muokkaillut sitä omaan suuhun sopivaksi ajansaatossa. Nam :).


Mansikkaraakakakku oli ensimmäinen kosketukseni raakaleivontaan. Pohjassa on manteleita, taateleita, hunajaa, kanelia ja suolaa. Myös vaniljakastike on "raakaa" :). Se on tehty sekoittaen veteen jauhettua mantelia, soseutettua kypsää päärynää, hunajaa sekä vaniljatankoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti