sunnuntai 25. elokuuta 2013

Mustikoita, sitruunaa, valkosuklaata ja sokerimassaa pikkuneidin kakkuunTäytekakku, josta aiemmassa tekstissäni jo mainitsin, ansainnee oman osuutensa blogiini. Hyötyleivonnan ja ruoanlaiton lisäksi sain viikonloppuna upottaa sormeni myös sokerimassaan. Aloittelin tilauksesta kakunkoristeita, joista myöhemmissä teksteissäni enemmän, ja tein erään pikkuneidin juhliin täytekakun.

Täytekakussa on sokerikakkupohja, jonka välissä on lemon curdia, sitruunarahkavalkosuklaamoussea sekä runsaasti mustikoita. Päällysteenä on vaahtokarkkimassaa, jonka alla on voikreemi estämässä kosteuden läpipääsyä. Koristeet ovat sokerimassan tai vaahtokarkkimassan ja marsipaanin sekoitusta.

Tavallisen sokerikakkupohjan teen usein Ulla Svenskin ohjeella. Ohjeessa ei ole kiinteitä raaka-ainemääriä, vaan kaikki määrät suhteutetaan kananmunien kokoon: kananmunien paino kerrotaan 0,7:llä, jolloin saadaan tarvittava jauhojen ja sokerien määrä. Nyt leipomani kakun pohjaan käytin kolme munaa.

Itse sekoitan useasti vehnäjauhoihin peruna(- ja joskus kookos)jauhojakin. Sama kaava toimii myös gluteenittomaan leivontaan, jolloin tavalliset vehnäjauhot korvataan gluteenittomaan leivontaan sopivilla jauhoilla.

Kananmunat ja sokerit vispaan aina niin kuohkeaksi vaahdoksi, ettei leivinjauhetta tarvitse. Lisään taikinaan myös hieman vaniljasokeria. Lopuksi kääntelen jauhot vaahdon joukkoon varovasti taikinanuolijalla.

Kakkupohja irtoaa mielestäni parhaiten kakkuvuoasta, kun leivinpaperista leikataan ja asetellaan vuoan pohjalle pohjan kokoinen ympyrä ja reunoille hieman vuoan reunoja korkeammat kaistaleet. Leivinpaperi pysyy hyvin paikallaan, kun vuokaan sipaisee hieman ruokaöljyä ennen leivinpaperien asettelua. Nyt tekemäni taikina riitti noin 19 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan.

Kakkupohjaa paistetaan uunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia.

Kakun väliin saa mielestäni laittaa runsaasti täytteitä. Leikkasin kakkupohjan kolmeen tasasuureen osaan. Kostutin alimman kerroksen vaniljasokerilla maustetulla täysmaidolla (0,5 dl/muna). Sitten sivelin pohjalle lemon curdilla (Kinuskikissan resepti on mielestäni hyvä). Sitruunatahnan päälle leivitin reilun kerroksen (n.1,5cm) sitruunarahkavalkosuklaamoussea ja noin 3 dl mustikoita. Toisen välin täytin saman kaavan mukaan.

Sitruunarahkavalkosuklaamousse noin 10 hengen kakkuun

2,5 dl flora vispiä
150 g sitruunarahkaa tai 150 g rahkaa ja 0,5 sitruunan raastettu kuori/sitruunaesanssia
150 g valkosuklaata

Täyte on todella yksinkertainen tehdä. Ensin valkosuklaa sulatetaan varovasti esimerkiksi alhaisella lämpötilalla välillä sekoitellen mikrossa. Sitten vispataan flora vispi tai vastaava vaahdote/kerma. Vaahdotetun flora vispin joukkoon sekoitetaan rahka ja lopuksi sulatettu suklaa. Sulatettu suklaa hyydyttää täytteen jääkaapissa siten, ettei liivatteita tai vastaavia tarvita.

Kakun pinnalle, kuorrutteen alle, levitetään voikreemi, joka estää kosteuden läpipääsyn. Itse käytän kahta erilaista voikreemiä kosteudeneristeenä, josta tänään valikoitua kakun päälle tömäkämpi versio.Voikreemi

1,25 dl sokeria
0,5 dl vettä
1 kananmunan keltuainen
225 g voita 
vaniljasokeria

Sokeri ja vesi sekoitetaan kattilassa ja kuumennetaan 117 asteeseen. Kuumennettu sokeriliemi kaadetaan toiseen kulhoon ja joukkoon sekoitetaan kananmunan keltuainen. Jos kananmunan keltuaisen sekottaisi suoraan sokeriliemeen keitinkulhossa, vaarana on keltuaisen kokkeloituminen ;). Sokerilientä ja keltuaista sekoitetaan niin kauan, että seos kylmenee (esim. monitoimikoneella kulhoa välillä viilentäen). Lopuksi joukkon sekoitetaan voi ja kreemi vaahdotetaan kuohkeaksi.

Kakunkoristeet kannattaa tehdä useampaa päivää aiemmin kuivumaan kakun päälle laitettavaksi etteivät ne sula jääkaapissa. Kuumilla ja kosteilla ilmoilla aikaa kannattaa varata tavallistakin enemmän :)


- päivitetty linkkejä 15.9.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti