sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Gluteenittomat bataattisämpylät



Näistä sämpylöistä piti tulla porkkanasämpylöitä. Koska avaamattoman porkkanapussin sisällä yksi porkkana oli ällöttävän pilaantunut, meni koko pussi roskiin, ja piti katsoa, mitä muuta jääkaapista voisi sämpyläpohjaan laittaa. Alkuperäisen ohjeen porkkanaraaste on korvattu vastaavalla määrällä bataattiraastetta. Eli näitä maistuvia sämpylöitä voi tehdä erilaisia juureksia hyödyntäen. Myös perunaraaste sopeisi pohjaan varmasti hyvin.


2 dl hienoksi raastettua bataattia
2 dl vichyä
1,5 rkl siirappia
1 tl suolaa
2 pss (22 g) kuivahiivaa
3 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (käytin Jytteä)
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (käytin Sunnuntaita)
1 dl rypsiöljyä

Yhdistä raastettu bataatti ja vichy. Lämmitä seosta esimerkiksi mikroaaltouunissa reilusti kädenlämpöiseksi, 42 asteiseksi. Lisää seokseen siirappi, suola ja keskenään sekoitetut jauhot ja kuivahiiva sekä öljy. Vaivaa taikinaa hyvän aikaa, vähintään noin 5 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Anna taikinan kohota hetki, noin 10 minuuttia. Nostele taikinaa lusikalla nokareiksi leivinpaperille. Muotoile nokareet kauniimman muotoisiksi öljytyin käsin. Anna sämpylöiden kohota noin 20-30 minuuttia. Paista sämpylöitä noin 10 minuuttia. Sämpylöitä ei tarvitse voidella ennen paistamista millään. Taikinasta tulee kauniin värisiä sämpylöitä sellaisenaankin.

Taikinasta tulee noin 20 sämpylää. Taisivat olla erityisen hyviä, kun melkein pellillinen hävisi parempiin suihin sunnuntaipäivällisellä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti