maanantai 17. helmikuuta 2014

Gluteenittomat hampurilaiset hampurilaissämpylöineen



Tällä kertaa postauksessa on hieman tavanomaisesta poikkeavaa. Sain taannoin työtoveriltani lahjaksi Alexander ja Hanna Gullichsenin uuden Safkaa maanantaista sunnuntaihin kirjan. Sen innoittamana ja ohjein tein heti seuraavana päivänä herkullisen epäterveellisiä kotitekoisia ranskalaisia ja aiolia.

Mikä sopisi sen paremmin ranskisten seuraksi kuin kotitekoiset hampparit :)? Seuraavassa ohjeet gluteenittomien kotitekoisten hampparien valmistukseen. Voittavat takulla Hesen ja Mäkkärin gluteenittomat lajitoverinsa.

Sämpylät:

75 g margariinia
3 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
500 g gluteenitonta jauhoseosta, josta n. 1,5 dl leivontaan (käytin Semperin jauhoseosta) 

seesaminsiemeniä

Sulata rasva ja lisää se veteen. Lämmitä seos kädenlämpöiskeksi. Liuota hiiva seokseen. Lisää suola ja jauhoseos ja sekoita. Anna taikinan nousta noin 30 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.

Alusta taikina ja muotoile se pötköksi. Leikkaa pötköstä noin 2 cm:n paksuisia viipaleita. Nosta viipaleet leivinpaperille ja muotoile sämpylöiksi öljytyin käsin. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Anna nousta leivinliinan alla noin 20 minuuttia.

Paista uunin keskiosassa 250 asteessa noin 10 minuuttia. Jätä sämpylät leivinliinan alle odottamaan kasaamista.


Pihvit:

400 g naudan parempaa jauhelihaa
1 sipuli
2 tl oreganoa
2 tl jeeraa eli juustokuminaa jauheena
2 tl paprikajauhetta
2 rkl sinappia
1 rkl fariinisokeria
1 kananmuna

Valmista pihvit sämpylöiden kohotessa. Hienonna sipuli ja sekoita pihvin raaka-aineet keskenään. Pyöritä taikinasta 4 isoa pihviä. Paista pihvit paistinpannulla pienessä määrässä öljymargariiniseosta kauniin ruskeaksi molemmilta puolin.

Muut täytteet:

maustekurkkua
 sipulia
salaattia
tomaattia
cheddarjuustoa
kananmunaa
ketsuppia
paprikamajoneesia

Samalla kun sämpylät ovat uunissa ja pihvit paistumassa tee muut valmistelut. Viipaloi sipuli, maustekurkut ja tomaatti ja paista kananmunat.

Kokoa hampurilaiset juuri ennen herkuttelua! Näistä yksilöistä tuli melkoisia pisankalteviatorneja. Syömistä helpottaa, jos laittaa hampparin keskelle grillitikun pystyyn ja ottaa avuksi veitsen ja haarukan :)!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti