torstai 26. joulukuuta 2013

Parhaat gluteenittomat sämpylät - ihanan pehmeät kauraherkut


Keittelin joulun alla gluteenittomia karjalanpiirakoita varten riisipuuroa runsaan satsin. Ylijäämäpuurosta tein kaurasämpylöitä. Tämä resepti on paras gluteenittomien sämpylöiden resepti, joka minulla on. Taikina on löysää ja vaikeasti leivottaa, mutta siitä saa todella pehmeitä, "tavallisia" itsetehtyjä sämpylöitä vastaavia lämpimäisiä.

Taikina:

1/2 l vettä
50 g hiivaa
3,5 dl riisipuuroa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
1 prl (250 g ) kermarahkaa
4 1/2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
8 dl gluteenittomia jauhoja (pari desiä leipomiseen)
1/2 dl öljyä


Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää joukkoon suola, siirappi ja puuro. Lisää rahka, kaurahiutaleet ja noin puolet jauhoista. Lisää loput jauhot vähitellen taikinaa samalla alustaen. Sekoita lopuksi joukkoon öljy. Taikina saa jäädä varsin löysäksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi.

Kumoa kohonnut taikina leivonta-alustalle. Taikina on varsin löysää ja hankalasti leivottavaa. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile niistä jauhoja hyväksi käyttäen kaksi taikinapötköä. Leikkaa pötköistä noin 1-1,5 cm:n siivuja ja nosta ne pellille. Anna sämpylöiden kohota pellillä noin 20-30 minuuttia. Voitele kohonneet sämpylät maidolla.

Paista 225 asteessa nooin 10-15 minuuttia niin että sämpylät ovat kauniin värisiä ja kypsiä.

2 kommenttia:

  1. Kivalta kuulostaa resepti. Harmi etten voi kokeilla tyttärelleni noita, kun ei sitä maitoakaan saa olla, eikä kauraakaan. Laitan kuitenkin talteen, koska allergiatilanne elää koko ajan.

    Tajusin itse joku kerta gluteenittoman taikinan kanssa taistellessani, että hei, ei tätä tarvi leipoa. Lusikoin taikinan isoon Minigrip-pussiin, leikkasin ison reiän ja pursotin sämpylät pellille. Sen jälkeen en ole enää tahmataikinoiden kanssa taistellut.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Minna vinkistä :). Olen tänään tekemässä porkkanasämpylöitä tätä ohjetta soveltaen. Täytyykin heti koittaa kikkaasi.

    VastaaPoista