lauantai 4. tammikuuta 2014

Joulukakku


Tämä kakku valmistui töihin jouluiseen glögihetkeen. Pohjana kakussa on täyteläinen suklaakakkupohja, välissä rommirusina- ja mantelikinuski-täytteet sekä päällä suklaaganache ja valkosuklaata. Joulutähti on tehty sokerimassasta.

Kakun täytteet on tehty pitkälti Leivotaan 6/2013 -lehdessä olleen joulukakun ohjeen täytteiden perusteella. Ne olivat kuitenkin omaan makuuni aivan liian kiinteitä. Kokeilin rommirusinatäytettä myös toisessa joulukakussa, jossa vähensin merkittävästi liivatteen määrää (puoleen). Se toimi mielestäni paremmin. Kyseinen täyte päässee vielä joskus tulevaisuudessakin kakkuni väliin. Myös toisen täytteen liivamäärän vähentäisin, jos kokeilisin sitä myöhemmin, kahteen tai kolmeen. Joka tapauksessa tämäkin kakku teki kaupppansa viimeistä suupalaa myöden.


Kakun valmistaminen kannattaa ajoittaa kahdelle päivälle. Ensimmäisenä päivänä paistetaan kakkupohja ja laitetaan rusinat maustumaan. Jos mahdollista, olisi hyvä, että kakku täytteineen saisi kokoamisen jälkeenkin vielä vetäytyä jonkin aikaa ennen tarjoilua.

Kakkupohja:

Kakkupohja on aiemminkin suosimani mehevä suklaakakku pohja, jonka ohjeen löydät esimerkiksi täältä.

Kostutus:

2 dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

Rommirusinatäyte:

1 dl rusinoita
0,5 dl rommia
3 liivatelehteä
75 g maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl kuohukermaa
130 g valkosuklaata
1 rkl tomusokeria

Laita rusinat ja rommi pieneen kulhoon ja anna rusinoiden maustua jääkaapissa yön yli. 

Aloita täytteen valmistaminen laittamalla liivatteet likoamaan kylmään veteen. Siivilöi rommi rusinoista mikron kestävään astiaan. Kuumenna rommi, purista liivatelehdistä vesi pois ja sekoita liivate huolellisesti rommiin.

Pehmennä tuorejuusto sekoituskulhossa pehmeäksi. Vatkaa kerma toisessa kulhossa vaahdoksi. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. 

Sekoita tuorejuuston joukkoon rommi-liivateseos ohuena nauhana samalla koko ajan vatkaten. Lisää joukkoon valkosuklaasula ja rusinat. Sekoita. Lisää lopuksi kermavaahto ja tomusokeri seokseen.

Mantelikinuskitäyte:

2,5 dl fariinisokeria
2,5 dl kuohukermaa
1 rkl piparkakkumaustetta
75 g tuorejuustoa
5 liivatelehteä
2,5 dl kuohukermaa
60 g manteleita (tai valmista mantelirouhetta)
1 rkl tomusokeria

Mittaa fariinisokeri, kerma ja piparkakkumauste paksupohjaiseen kattilaan. Keitä seosta miedolla lämmöllä, välillä puuhaarukalla sekoitellen. Lopeta keittäminen ja siirrä kattila levyltä syrjään, kun seos paksentuu.

Rouhi mantelit rouheeksi. Paahda manteleita kuumalla pannulla saadaksesi niistä maun paremmin esiin. Lisää joukkoon noin 1,5 ruokalusikallista sokeria. Mantelit ovat valmiit, kun ne ovat paahtuneet kauniin ruskeiksi. 

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Puristele liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne kuumaan kinuskiin. Anna kinuskin jäähtyä. 

Pehmennä tuorejuusto sekoituskulhossa. Sekoita tuorejuuston joukkoon kinuski-liivateseos ohuena nauhana samalla koko ajan vatkaten. Vatkaa kerma toisessa kulhossa vaahdoksi ja lisää tuorejuusto-kinuskiseokseen. Lisää lopuksi joukkoon mantelirouhe ja tomusokeri.

Kakun kokoaminen: 

Leikkaa aiempana päivänä valmistamasi kakkupohja kolmeen osaan.Täytteiden määrä on mitoitettu siten, että kakun toiseen väliin tulee rommirusinatäyte ja toiseen mantelikinuskitäyte.

Jaa kostutukseen varaamasi maito tai muu neste tasan kakun osien kesken. Kostuta alin kerros ja levitä/pursota toinen täytteistä alempaan väliin. Lisää kakun keskimmäinen osa, kostuta se ja levitä/pursota toinen täytteistä ylempään väliin. Aseta kakun ylin kerros paikoilleen ja kostuta se. Siirrä kakku jääkaappiin vetäytymään.

Suklaaganache:

280 g tummaa suklaata
2 dl kuohukermaa

Sulata paloiteltu suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Mittaa kerma kattilaan ja lämmitä se kuumaksi, kuitenkin siten, ettei se pääse kiehumaan. Siirrä kermakattila sivuun liedeltä ja kaada sulatettu suklaa sen joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Voit tarvittaessa siirtää kattilan hetkeksi takaisin lämpimälle levylle sekoituksen helpottamiseksi.

Jäähdytä ganachea hetki samalla sekoittaen. Ota kakku jääkaapista. Kaada ganache sen päälle. Kuorrutetta saa olla reilummin kakun päällä - sivuille sitä pitää levittää valkosuklaan tarttumapinnaksi. 

Lisäksi: 

kakun reunoille 4,5 levyä Pandan valkoista suklaata
punaista joulunauhaa

Katkaise suklaalevyt rivi riviltä. Asettele suklaapalarivit yksitellen hieman limittäin kakun reunoille. Asettelu pitää tehdä heti ganachen levittämisen jälkeen, jolloin rivit tarttuvat siihen hyvin. Sido joulunaru kakun ympärille. Koristele pinta haluamallasi tavalla. Nosta kakku jääkaappiin jähmettymään.

Kakku on tehty 20 cm:n halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Kakku on kuitenkin niin täyteläinen ja makea, ettei sitä pysty suurin kakkumonsterikaan kovin paljoa syömään. Kakusta riitti mainiosti yli 20 hengen herkutteluun.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti