torstai 2. tammikuuta 2014

Tikkukaramellit




Joulun aikaan lehdet ovat pullollaan itsetehtyjen karamellien ohjeita. Aiemmasta poiketen en kuitenkaan tänä jouluna ehtinyt tehdä karamelleja kotona näitä ihania piparminttutikkukaramelleja lukuun ottamatta.

Tikkukaramellit ovat todella helppoja tehdä, kunhan muistaa pari tärkeä asiaa. Tikkukaramellien tekoon tarvitaan kattila, jossa on tarpeeksi paksu pohja. Jos kattilassa on liian ohut pohja, sokeri tummuu ja liisteröityy. Itse käytin ensimmäisellä kerralla kattilaa, jossa oli mielestäni varsin paksu pohja. Kuitenkin onnistuin polttamaan sokeriseoksen ennen kuin se saavutti tavoitelämpötilan. Paksupohjainen kasari on myös hyvä valmistusastia. Lisäksi valmistuksessa on tärkeä käyttää kantta. Jos kattilassa ei ole kantta päällä, kun sokeriseoksen lämpötilaa nostetaan, kattilan reunalle muodostuu kiteitä. On myös hyvä muistaa, että sokeri on todella kuumaa - sen kanssa on oltava varovainen, sillä se polttaa nopeasti ja huomaamatta!

Ainekset:
60 g panimosokeria
225 g sokeria
0,5 dl vettä

väriainetta ja makuaromia
tikkukaramellin tikkuja tai puisia grillitikkuja

Vesi, sokeri ja panimosokeri mitataan paksupohjaiseen kattilaan. Seosta kuumennetaan 162 asteeseen. Lämpötilaa on helppo seurata esimerkiksi digitaalisella paistomittarilla (eli ruoanlaittoon tarkoitetulla lämpömittarilla). Kuumentaminen ottaa aikansa, lämpötilan saavuttaminen kestää noin 10 minuuttia. Ja tässä vaiheessa on siis muistettava käyttää kantta! 

Kun seos on saavuttanut tavoitellun lämpötilan, kattila otetaan liedeltä syrjään ja seoksen joukkoon lisätään piparminttuaromia ja väriainetta. Itse käytin Dr.Oetkerin piparminttuöljyä, jota lisäsin noin kaksi korkillista. Väriaineena käytin Wiltonin punaista pastaväriä, noin hammastikun kärjellisen. Tikkukaramelleja voi maustaa oman maun mukaan erilaisilla aromeilla tai makuöljyillä. Myös väriaineeksi käy erilaiset elintarvikeväriaineet.

Käytin tikkukaramellimuotteina ihanaa Hello Kitty -muottia sekä silikonista muffinssivuokaani. Massa kaadetaan tasaisella alustalla oleviin muotteihin jähmettymään. Muotit on öljyttävä kevyesti esimerkiksi ruokaöljyllä ennen massan kaatamista. Massa saa jähmettyä muotissa hetkisen, muotista riippuen noin 5-15 minuuttia. Lopuksi karamellit irroitetaan varovasti muotista ja niihin työnnetään tikkukaramelli- tai grillitikut sisään.

Massa on oikein jähmettynyt, kun sitä pystyy koskemaan eikä se menetä muotoaan irroitettaessa. Tikkukaramellit saattavat jähmettyä samassakin muotissa hieman eriaikaisesti. Itsellänikin muutama karamelli vääntyi irroitettaessa, kun taas muutamaan ei enää pystynyt työntämään tikkua sisälle. Karamellit on kuitenkin irroitettava riittävän varhain, sillä muotista irroitettuun karamelliin on työnnettävä tikkukaramellitikku sisään välittömästi ennen kuin karamelli kovettuu liikaa. Tikkukaramellit voi jättää kovettumaan esimerkiksi lautaselle, leikkuulaudalle tai sokerilla täytettyyn kulhoon.



Muutama karamelli ehti kovettua niin nopeasti, etten saanut työnnettyä niihin tikkua sisälle. Suloiset Hello Kittyt toimivat kuitenkin mainiosti ihan "tavallisina" karamelleinakin.

Perhoset on tehty muffinivuoassa. Vuokaan kaadettiin massaa vain noin sentti pohjalle. Perhosen tummempi vartalo-osa on tehty tummempaan pastaväriin kastetulla hammastikulla "piirtäen" ja "pyöritellen" heti sen jälkeen, kun massa oli kaadettu vuokaan jähmettymään.




Tämä punainen nalletikkukaramelli on tehty valamalla massaa nallenmuotoiseen silikonimuottiin. Tikkarin pintaan tuli kaunis nallen turkin kuva, mutta se ei valitettavasti erotu valokuvassa. Suklaanallessa, joka on harmaantunut jääkaapissa, kuvio näkyy kuvassakin kauniisti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti