Suklaamuffinit on tehty Devil´s food cake cupcakes -ohjeella, jonka olin tallettanut KakkuKatrin sivuilta. Muffinit ovat älyttömän hyviä - toivottavasti mieheni työkaverit, joille vietäväksi nämä lupasin, ovat samaa mieltä ;). Tosin gluteenittomuus ilmeisesti hieman verottaa näidenkin makua. Eli uskoisin kuorrutteen toimivan paremmin alkuperäisenä ei-gluteenittomana versiona. No, ehkäpä jo seuraavalla kerralla onnistun kehittelemään kuorrutteen gluteenitonta versiota vielä mielesemmäkseni!
Suklaamuffinit
(noin 20 kappaletta)
0,75 dl kaakaojauhetta (Fazer tms tumma)
0,5 dl kiehuvaa vettä
175 g huoneenlämpöistä voita
1,25 g sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (alkuperäisessä reseptissä vehnäjauhoja 3,5 dl)
0,5 tl ruokasoodaa
1 dl maitoa
kondensoitua maitoa kinuskiksi keitettynä (voi itse keittää tai ostaa kaupasta valmiina)
Kiehuva vesi sekoitetaan siivilöityyn kaakaojauheeseen. Seos jätetään jäähtymään. Jauhot, ruokasooda ja vaniljasokeri sekoitetaan keskenään. Sokeri ja voi vaahdotetaan kuohkeaksi vaahdoksi. Kananmunat sekoitetaan yksitellen voisokeriseokseen voimakkaasti vatkaten. Maito sekoitetaan kaakaoseokseen. Jauhoseosta ja kaakaota lisätään vuorotellen taikinaan varovasti sekoittaen. Taikina pursotetaan vuokiin, noin 2/3 vuoasta. Muffineja paistetaan 180 asteessa noin 15 minuuttia.
Muffinien kuorrutus:
5 rkl gluteenitonta jauhoseosta (alkujaan vehnäjauhoja)
2,5dl maitoa (miellään täysmaitoa)
1 tl vaniljasokeria
225 g voita
2,25 dl hienoa sokeria
vaahtokarkki-/kaulinta-/sokerimassaa
pastavärejä
värisokeria/strösseleitä
(alkujaan suklaapatukka, Mars, Daim tms)
Maito ja jauhoseos laitetaan kattilaan. Seosta hämmennetään keskilämmöllä kunnes seos sakenee. Sitten seos viedään viileään jäähtymään. Huoneenlämpöinen voi ja sokeri vatkataan kuohkeaksi ja lisätään vaniljasokeri. Lopuksi maito-jauhoseos ja voi-sokeriseos yhdistetään ja vatkataan kunnes kuorrutus on pehmeää ja kuohkeaa. Alkuperäisen ohjeen mukaan vatkauksen tulisi kestää ainakin 3 minuuttia. Itselläni aika osoittautui liian pitkäksi ja aineet alkoivat erottua, mikä saattoi toki johtua gluteenittomista jauhoista, tai kuten luulen, keittiön lämmöstä. Niinpä tein uuden satsin kuorrutetta, jota vatkasin huomattavasti lyhyemmän aikaa, minkä vuoksi siitä ei tullut niin kuohkeaa kuin ensimmäisestä satsista. Onneksi maku toimii :). Seuraavalla kerralla otan näistä virheistä opiksi!

Lopuksi kuorrute pursotetaan muffinien pinnalle, päälle ripotellaan värisokeria ja strösseleitä ja asetellaan koristeet. Alkuperäisen ohjeen mukaan kuorrutteen päälle leikataan suklaapatukoista pieniä paloja ja valutetaan kinuskikastiketta.
Toivottavasti maistuu :)!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti